Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Toch een dubbele achternaam voor je baby of peuter? Dat kan (tijdelijk) alsnog

Spijt dat je je kind geen dubbele achternaam hebt gegeven? Als je eerste kind is geboren op of na 29 januari 2019 kan dat nu alsnog.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de algemene regels voor naamgeving van je kind

Ouders mogen tijdelijk hun kind met terugwerkende kracht de achternaam van hen allebei geven, als het kind op of na 29 januari 2019 is geboren. Eind vorig jaar werd een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moet maken dat kinderen de achternamen van beide ouders krijgen. Nadat het wetsvoorstel was ingediend, waren veel ouders teleurgesteld dat de wet alleen zou gelden voor nieuwgeborenen. Daarom wordt het wetsvoorstel aangepast.

Lees ook: Laura verzamelde 4000 handtekeningen voor een petitie voor de dubbele achternaam

Regeling geldt één jaar

Een tijdelijke overgangsregeling moet het mogelijk maken dat ook al geboren kinderen straks de achternamen van beide ouders kunnen dragen. De overgangsregeling zal deel uitmaken van het wetsvoorstel dat nog moet worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. De regeling geldt voor één jaar.

Zie ook: Babynamen: dé trends voor 2022

Volgorde bepaal je zelf

Een kind kan straks de achternaam van een van de ouders of van beide ouders krijgen. De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven. De volgorde waarin de achternaam van het kind wordt geschreven, mag je als ouder zelf bepalen. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Schipper, De Boer, Schipper De Boer en De Boer Schipper. Bij eventueel volgende kinderen moet dezelfde volgorde worden aangehouden.

Advertentie

Geen keuze

De keuze voor een dubbele achternaam is niet verplicht. Als je als ouders geen keuze maakt, krijgt een kind dat wordt geboren buiten een huwelijk of partnerschap automatisch de achternaam van de geboortemoeder. In het geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt het kind zonder keuze van de ouders de achternaam van de vader of duomoeder.

Bron: Nu.nl, Rijksoverheid.nlBeeld: GettyImages