
Toename keizersneden heeft invloed op aantal vrouwen met smal bekken
Uit onderzoek blijkt dat de keizersnede impact heeft op de evolutie. Dit meldt het AD. Doordat de afgelopen eeuw steeds meer keizersneden zijn uitgevoerd en moeders de bevalling daardoor overleefden, is het gen voor een smal bekken vaker doorgegeven van moeder op dochter.
Te klein geboortekanaal
Het aantal baby’s dat vanwege een smal bekken niet via het geboortekanaal ter wereld kan komen is met 10 tot 20% gestegen. Zo werden er in de jaren zestig 30 van de 1.000 baby’s om die reden geboren via een keizersnede. Vandaag de dag zijn dat er 36 op 1.000.Opvallend
Ook blijkt uit cijfers van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie dat kinderen steeds vaker gezonder ter wereld komen, en ook groter, waardoor het moeilijker is om vaginaal te bevallen.
Gen
De overlevingskansen van de moeder spelen ook een belangrijke rol bij deze evolutionaire verandering. ‘Honderd jaar geleden overleefden vrouwen met een smal bekken de bevalling niet, waardoor de genen van smalle heupen niet aan de dochters werden doorgegeven,’ aldus Philipp Mitteroecker, hoogleraar theoretische biologie aan de Universiteit van Wenen.
Toekomst
De onderzoekers stellen tot slot dat de keizersnede onmiskenbaar een techniek is die levens redt, van moeders en kinderen, maar dat het verstandig is om de ingreep alleen in echte noodgevallen in te zetten.
BEKIJK OOK: Baby kruipt zelf uit de buik bij ‘natuurlijke’ keizersnede
MEER LEZEN?
- Knuffel-keizersnede in steeds meer ziekenhuizen mogelijk
- Mooie fotoserie: premature baby’s toen en nu
- ‘Wonderbaby’ van slechts 539 gram geeft niet op
Auteur: Marjolein Schel – Bron: Nationalezorggids – Beeld: Shutterstock