Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Toestemming voor ivf met ‘onrijp’ zaad

Vanaf volgende maand is het toegestaan om ivf met sperma te doen dat rechtstreeks uit de testikels van de man gehaald wordt. De kinderen die geboren worden dankzij deze techniek blijken gezond. Daarom heft minister Edith Schippers van Volksgezondheid het verbod op.

Advertentie

Verboden behandeling

Met de zogeheten TESE-behandeling worden bij de man ‘zaadbuisjes’ rechtstreeks uit de testikels gehaald. Daaruit worden bewegelijke zaadcellen gehaald die bij de vrouw worden ingebracht. Deze behandeling bestaat al ruim 15 jaar, maar Nederland was tot nu toe het enige land waar de techniek verboden was. Omdat het niet bekend was wat voor gevolgen de behandeling had op de gezondheid van kinderen, werd hier geen toestemming voor gegeven.

Wél veilig

Het AMC en de Radboudumc kregen echter toestemming om TESE een paar jaar lang in studieverband uit te voeren. Uit hun onderzoek blijkt nu dat de behandeling de kans op aangeboren afwijkingen niet vergroot. Daarom mogen ziekenhuizen vanaf volgende maand de behandeling gaan uitvoeren.

Uitkomst voor mannen met weinig zaadcellen

De techniek is een uitkomst voor mannen waarvan het sperma te weinig of helemaal geen zaadcellen bevat. Mannen die met deze vruchtbaarheidsklachten kampen, maken in de testikels vaak wel zaadcellen aan, maar deze komen niet in de zaadlozing terecht.

Kwaliteitsnorm

Omdat een TESE-behandeling een complexe ingreep is, is er een kwaliteitsnorm opgesteld. Een zorginstelling die van plan is om de behandeling uit te voeren moet bijvoorbeeld minstens 100 behandelingen per jaar uitvoeren. Deze week overleggen de dertien Nederlandse ivf-klinieken welke centra, naast het AMC en het Radboudumc, de techniek nog meer gaan aanbieden.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Volkskrant – Foto: iStock

 

Lees ook:

Vruchtbaarheidsbehandeling: ICSI

IVF, ICSI: wat vergoedt je verzekering?

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er?