Tools en tips voor mediagebruik van je kind

Tools en tips voor mediagebruik van je kind

In De Week van de Mediawijsheid is er aandacht voor het mediagebruik van jouw kind. Steeds meer kinderen zijn op jonge leeftijd in het bezit van een smartphone. Dat brengt de nodige opvoedkundige vragen met zich mee. Want wat sta je toe en wat (wanneer) niet?

We schreven laatst al over een nieuw apparaat van Disney waarmee je de internettoegang van je kind kunt beheren. Hartstikke handig natuurlijk, maar vooralsnog niet in Nederland te koop. Er is echter een Nederlandse telecomprovider die sinds kort een vergelijkbare dienst levert. OpenMobile biedt ouders verschillende tools aan waarmee ze het internetgebruik van hun kind kunnen beheren.

Advertentie

App- en sitebeheer

Zo kun je bepalen tot welke apps je kind wel of geen toegang heeft én op welke tijdstippen. Wil je bijvoorbeeld dat je kinderen tijdens het huiswerk maken niet worden afgeleid door hun telefoon, dan zet je de toegang tot social media rond dat tijdstip uit. Ook kun je de toegang tot bepaalde sites afschermen of helemaal blokkeren.

ZIE OOK: Social media; wat mag je kind van jou?

ZIE OOK: Hoe leer je je kind omgaan met media?

Bespreekbaar maken mediagebruik

Natuurlijk is het ook belangrijk om samen met je kinderen in gesprek te gaan over hun mediagebruik. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken?

5 tips van Bureau Jeugd & Media:

  • Toon belangstelling, stel open vragen en stel vragen waar geen waardeoordeel aan kleeft: “Welke websites en apps vind jij het leukst?”
  • Ga samen in gesprek aan de hand van een bepaalde stelling. Bijvoorbeeld: “Tijdens het huiswerk maken zit je niet op je mobieltje”. De Week van de Mediawijsheid biedt ook inspirerende stellingen die je thuis kunt bespreken.
  • Schets een situatie en laat jouw kind vertellen wat ze van die situatie vinden en hoe ze zelf zouden handelen, bijvoorbeeld: “Ontvang je weleens berichten van onbekenden? Wat doe je er dan mee?”
  • Bespreek de regels van school of ouders van vriendjes en kijk samen hoe jullie tegenover die regels staan.
  • Pak pen en papier en laat alle gezinsleden 3 regels opschrijven of tekenen. Vervolgens licht ieder gezinslid deze regels toe, waarop de andere gezinsleden kunnen reageren.

ZIE OOK: Kinderen en online privacy

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Week van de Mediawijsheid – Foto: iStock