Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Transvetzuren verhogen risico op zwangerschapsvergiftiging

Zijn chips en patat je zwangerschapscravings? Dat blijkt niet gunstig te zijn. Afgezien van de calorieën zitten er veel transvetzuren in. Vrouwen die tijdens hun zwangerschap te veel transvetzuren binnenkrijgen, hebben een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.

Transvetzuren – ook wel gehard vet genoemd – zorgen voor een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging, een lichtere placenta of een kind met een lager geboortegewicht. Voor het onderzoek van Nina Grootendorst-van Mil, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam, werden 6.700 moeders en pasgeboren baby’s onder de loep genomen. Hoewel blijkt dat het eten van transvetten tegenwoordig is afgenomen, blijft het risico ervan aanwezig. Ook in lage hoeveelheden kan het namelijk schadelijk zijn voor de zwangere vrouw en haar kind. Of dit betekent dat het leegeten van een zak chips of pak koekjes al een no go is, wordt niet duidelijk. De term ‘lage hoeveelheden’ wordt niet gespecificeerd.

Advertentie

Chips en patat

Transvetzuren zitten onder andere in chips, koekjes, gebak, fastfood en patat, maar komen van nature ook in melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen. Ook boosdoeners: harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten. Transvetten zijn overigens niet alleen slecht voor zwangere vrouwen. Volgens het Voedingscentrum zijn deze vetten nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Door zo veel mogelijk te kiezen voor vloeibaar of zacht vet en niet te veel koek, gebak en snacks te eten, beperk je de inname van transvet. 

Dagelijkse inname

Maar wat betekent dat dan concreet? Hoe ongezond zijn transvetten ten opzichte van verzadigde vetten? Deense onderzoekers berekende de verschillen qua risico op hart- en vaatziektes. Bij een dagelijkse inname van 5 gram verzadigd vet heb je 2 procent extra risico. Bij een zelfde inname van transvetzuren heb je maar liefst 25 procent extra risico. Om je een idee te geven: een klein zakje franse frietjes bevat al 3.5 gram transvetten en een zak magnetron popcorn maar liefst 10 gram.

Auteur: Merel Brons – Bron: Nationale Zorggids – Beeld: Shutterstock

MEER LEZEN?