Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Twee op de vijf wil langer geboorteverlof voor partner

Sinds dit jaar is in Nederland het geboorteverlof voor partners uitgebreid naar vijf dagen betaald verlof na de geboorte van een kind. Twee op de vijf werkenden vindt dit alsnog te kort. Veel te kort zelfs, want ruim veertig procent vindt dat het verlof minimaal vier weken zou moeten duren.

Advertentie

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Pay for People onder 1075 werkende Nederlanders. Opvallend is wel dat vrouwen onder de dertig meer begaan lijken met het verlof voor partners dan mannen van dezelfde leeftijd. Van de vrouwen vindt 74 procent de duur van het geboorteverlof voor partners te kort, onder mannen is dat ‘slechts’ 57 procent.

Lees ook: Vaders willen meer zorgen voor kind, maar voelen weinig steun van baas

Vier weken verlof

Uit het onderzoek blijkt dat voornamelijk werkenden tot veertig jaar vinden dat het geboorteverlof minimaal vier weken zou moeten duren: 66 procent van hen is het hiermee eens. Van de veertigers is slechts 37 procent het hiermee eens. ‘Het is geen toeval dat voornamelijk twintigers en dertigers meer geboorteverlof wensen. Deze mensen zijn over het algemeen op een leeftijd waarop het krijgen van kinderen een actueel onderwerp kan worden. Voor veel young professionals is geboorteverlof dan ook een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde’, zegt Dennis Luyten, CCO van Brisker Group, waaronder Pay for People valt.

Lees ook: Ouderschapsverlof, waar heb je recht op?

Aanvullend geboorteverlof

Vanaf 1 juli 2020 is langer geboorteverlof voor partners mogelijk: partners kunnen dan tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. De uitkering bedraagt zeventig procent van het dagloon en wordt door het UWV betaald. Wel moeten de verlofweken binnen zes maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. Luyten: ‘Het is een goede zaak dat de overheid in deze behoefte gaat voorzien. Uiteindelijk profiteren ook bedrijven van een goede balans in de werk-zorgverdeling van werknemers. Het is geen geheim dat ouders die thuis met hun pasgeborene goed in hun vel zitten, beter presteren op het werk.’

Bron: Brisker Group Beeld: Shutterstock