Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: tweede kind heeft flinke impact op mentale gezondheid ouders

Veel ouders denken dat twee kinderen echt niet voor veel meer werk zorgen dan één kind. Maar die logica gaat niet op, aldus Australische wetenschappers. Een tweede kind brengt juist nog meer tijdsdruk met zich mee en dat zorgt voor een flinke impact op het mentale welzijn van ouders.

Advertentie

Voor dit Australische onderzoek werden meer dan 20.000 ouders 16 jaar lang gevolgd. Doel van het onderzoek was om te ontdekken wat er mentaal met je gebeurt als je een kind krijgt en wat er gebeurt als er daarna een tweede bijkomt. Zo blijkt dat bij een eerste kind ouders vooral moeten wennen aan hun nieuwe rol als ouders. Het combineren van werk en gezin is de grootste uitdaging waar nieuwe ouders mee worstelen. Het blijken nog altijd de vrouwen te zijn die in deze periode de meeste zorgtaken op zich nemen. Mannen storten zich vaker op hun carrière.

Tip: Dit mooie boek gaat over het zijn en krijgen van een tweede kind.

Stresslevel

Waar je verwacht dat ouders bij de komst van een tweede kind minder stress en tijdsdruk ervaren omdat ze inmiddels gewend zijn aan hun leven als ouders en hun parenting skills al een beetje hebben kunnen oefenen, laten de resultaten van dit onderzoek iets heel anders zien. Eigenlijk begint het ouderschap pas na een tweede kind zijn tol te eisen. De tijdsdruk die ouders ervaren bij een eerste kind, verdubbelt zich namelijk nogmaals wanneer er een tweede kind bijkomt. Door de rolverdeling ervaren met name moeders die druk zeer intens, wat zorgt voor een verhoogd stresslevel. Dat stressgevoel is bovendien blijvend en dat heeft belangrijke gevolgen voor de mentale gezondheid.

Lees ook: De beste tips hoe je werk en privé kunt combineren

Meer weten:

Bron: The Conversation Beeld: Shutterstock

Advertentie