Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Uitbreiding vaccinatie meningokokken: wat betekent dit voor jouw kind?

Alle baby’s van 14 maanden oud én kinderen van 14 jaar krijgen vanaf 1 mei 2018 een uitgebreidere vaccinatie tegen meningokokken. Hiermee moet de stijging van het aantal besmettingen met de bacterie worden gestopt. Maar wat betekent dit voor jouw kind?

Advertentie

Een infectie door meningokokken kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomt. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben: zelfs bij een snelle en adequate behandeling kan de ziekte binnen 24 tot 48 uur fataal zijn. Ook na genezing kunnen er gevolgen zijn, zoals leermoeilijkheden, concentratiestoornissen, doofheid of amputatie van armen of benen.

Waarom wordt de huidige vaccinatie aangepast?

Sinds 2002 krijgen baby’s van veertien maanden één inenting tegen meningokokken type C aangeboden. Deze aanpak lijkt te werken: sindsdien is het aantal ziektegevallen door dit type C sterk gedaald. Toch maakt het Ministerie van Volksgezondheid zich zorgen: besmettingen met meningokokkenbacterie type W komen namelijk steeds vaker voor. Ter illustratie: tussen 2003 en 2014 waren er gemiddeld vier infecties per jaar in Nederland van dit type, in 2016 was dit al opgelopen tot 50 gevallen.

Kinderen jonger dan vijf jaar en tieners lopen het grootste risico om deze ziekte te krijgen. De overheid heeft daarom besloten om het vaccinatieprogramma uit te breiden. Baby’s van veertien maanden oud krijgen vanaf mei een combinatievaccin dat beschermt tegen typen A, C, W en Y. Ook kinderen van veertien jaar worden vanaf het najaar opgeroepen voor een inenting met het uitgebreide vaccin.

Krijgen kinderen dan meer vaccinaties?

Nee, hier hoef je je geen zorgen om te maken. ‘De ene prik wordt vervangen door de andere prik met meerdere stammen erin,’ legt Harald Wychgel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit.

Wat als je kind al een prik tegen meningokokken C heeft gehad?

Als je kind onlangs al gevaccineerd is, rijst de vraag of je na 1 mei moet terugkomen voor de uitgebreidere vaccinatie. Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid laat weten dat dit niet heel waarschijnlijk is. Over het algemeen worden dit soort vaccinaties niet met terugwerkende kracht gegeven.

Hoe gevaarlijk is meningokokken?

De meningokokkenbacterie zit bij veel mensen in de neus- of keelholte, maar daarvan hoef je niet ziek te worden. Een infectie door meningokokken is wel gevaarlijk. Dit kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomt. Soms met zeer ernstige gevolgen: zelfs bij een snelle en adequate behandeling kan de ziekte binnen 24 tot 48 uur fataal zijn. Ook na genezing kunnen er gevolgen zijn, zoals leermoeilijkheden, concentratiestoornissen, doofheid of amputatie van armen of benen.

Symptomen meningokokkenziekte

In eerste instantie lijken de symptomen van meningokokkenziekte op griepklachten en daarom is de ziekte vaak moeilijk te herkennen. Schakel daarom altijd direct een huisarts in als je baby of kind tekenen vertoont van sufheid, moeilijk wakker te krijgen is, slecht drinkt en ontroostbaar huilt of kreunt. Ook kunnen er bij bloedvergiftiging rode en paarse vlekjes op de romp, armen of benen verschijnen, die je niet kunt wegdrukken. Bij hersenvliesontsteking kan er bovendien nekkramp ontstaan. Bij baby’s uit zich dit vaak door huilen als je bij het verschonen van een luier de beentjes optilt.

Bron: GSK/ AD.nl/DVHN


Christine Spanjaard

Redactioneel – Offer – kindertablet

Kindertablet

Met ouderlijk toezicht
Bekijk hier