Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
rotavirus
door

Uitbreiding vaccinatieprogramma met vaccinatie tegen het rotavirus

Het Rijksvaccinatieprogramma krijgt dit jaar een uitbreiding. Het gaat om een vaccinatie tegen het rotavirus, dat een ontsteking aan maag of darmen kan veroorzaken. Soms met zeer ernstige gevolgen. In eerste instantie is de vaccinatie alleen bedoeld voor baby's en jonge kinderen die lichamelijk extra kwetsbaar zijn.

Advertentie

Wat is het rotavirus?

Bij een rotavirusinfectie raken de maag en darmen ontstoken. Hoewel veel ouders niet bekend zijn met de ziekte, komt deze vaak voor bij kinderen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgt bijna ieder kind onder de vijf jaar te maken met het virus. Meestal gaat de ziekte vanzelf weer over, maar elk jaar worden er in Nederland ongeveer 3.500 kinderen met het rotavirus opgenomen in het ziekenhuis vanwege uitdroging. Dit zijn vooral kinderen tussen de zes maanden en twee jaar oud. Bij deze kwetsbare kinderen kan het verloop van het virus soms ernstig zijn. Zo kan het leiden tot ingrijpende gezondheidsproblemen. Jaarlijks overlijden er zelfs zo’n zes kinderen aan de gevolgen van het rotavirus. Lees meer over het rotavirus en wat je ertegen kunt doen.

Vaccin tegen rotavirus

Vanaf dit jaar wordt er via het Rijksvaccinatieprogramma een vaccin tegen het rotavirus aangeboden. Dit vaccin is in eerste instantie alleen beschikbaar voor jonge kinderen die lichamelijk extra kwetsbaar zijn. Zodra ze zes weken oud zijn, krijgen deze kinderen het vaccinatie via druppels in de mond toegediend. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die te vroeg zijn geboren, een erg laag gewicht hebben bij geboorte of een aangeboren afwijking hebben.

Geen risicogroep

Het vaccin zal voorlopig alleen aan de risicogroep worden aangeboden. Na twee jaar zal staatssecretaris Blokhuis kijken of het zinvol is om de vaccinatie aan alle kinderen aan te bieden. Wil je nu al je kind laten vaccineren, maar behoort je kind niet tot de risicogroep? Overleg dan met je huisarts, de GGD of met een vaccinatiecentrum over de mogelijkheden. De kosten zijn dan wel voor eigen rekening.

Bron: RIVM Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Betrouwbaar en snel
Vind je hier