Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Uiterlijk van oppas is doorslaggevend voor ouders

Liever een oppas zonder piercings en niet te dik. Voor 65% van de ouders is het uiterlijk een doorslaggevende factor als het gaat om oppassers voor hun kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van Oudermatch.nl onder ruim 1800 ouders.

Advertentie

Oudermatch.nl is een internationaal online platform waar ouders in contact kunnen komen met oppassers en gastouders Aan het onderzoek werkten niet alleen Nederlandse ouders mee, maar ook ouders uit andere landen in Europa zoals Spanje, Finland en Denemarken.

Eisen: verzorgd én slim

Ruim 65 procent van de Nederlandse ouders selecteert oppassers op basis van het uiterlijk. De grootste afknapper is een onverzorgd uiterlijk. Daarbij wordt in het bijzonder het hebben van piercings genoemd en ’te dik zijn’. 

Hoewel een verzorgd uiterlijk op grote schaal wordt gewaardeerd in Europa zijn er ook opvallende verschillen tussen landen onderling. Spaanse ouders vinden het nóg belangrijker dat mensen die op hun kind passen er goed uitzien. Sterker nog, 81 procent geeft aan dat ze een ‘onverzorgd uitziende volwassene’ een no go is.  Hoe hoog iemand is opgeleid vinden ze minder belangrijk. Italiaanse ouders kijken juist eerst naar het opleidingsniveau. Als dat te laag is, vinden zij dat afknapper numero uno.

Ouders steeds selectiever

“Babysitters van buitenaf spelen een steeds grotere rol in het leven van ouders. Waar vroeger de familie de deze rol op zich nam, zijn het nu de ‘professionele oppassers’ die het goede voorbeeld moeten geven aan de kinderen. Ouders worden daardoor steeds selectiever in het aannemen van oppassers”, zegt Jules van Bruggen, CEO bij Oudermatch.nl.

Advertentie

Geen roker

Naast het uiterlijk is roken ook een grote reden om een oppasser niet aan te nemen. Ruim de helft van de Nederlandse ouders zegt geen rokende oppas in de buurt van hun kinderen te willen hebben. Italianen zijn opvallend milder op dit vlak, slechts voor 16 procent is roken een breekpunt.

Grote verschillen tussen landen

  • Spaanse ouders zijn het meest kritisch op het uiterlijk.
  • Noorse ouders zijn na ouders uit Spanje het minst gecharmeerd van tatoeages, maar Italiaanse, Deense en Finse ouders hebben hier totaal geen problemen mee.
  • Deense ouders hebben geen moeite met tatoeages, maar wel met piercings.
  • Italiaanse ouders vinden het uiterlijk wel belangrijk, en letten hierin meer op overgewicht dan op tatoeages en piercings.
  • Italiaanse ouders hechten van de onderzochte landen het minst waarde aan of een oppas wel of niet rookt.

Auteur: Merel Brons – Bron: Oudermatch.nl – Beeld: Shutterstock.

MEER LEZEN?