Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

‘Uitnodigingen uitdelen kinderfeestje mag niet meer op school’

Een Belgische schooldirecteur kon de verdrietige gezichten van kinderen die niet op het feestje van een klasgenoot mochten komen niet langer aanzien. Ze stelde daarom een regel in: of je nodigt de hele klas uit, of je deelt de uitnodigingen niet uit op school. Ook in Nederland zijn er scholen die deze regel toepassen. Al zijn lang niet alle ouders het hiermee eens.

Advertentie

Is het goed dat een school zo’n regel instelt of gaat dit te ver? De Belgische schooldirecteur Lieve Welleman, die eind 2017 deze beslissing nam, legt het in de pers als volgt uit: ‘Niet uitgenodigd worden op een feestje snijdt heel diep bij jonge kinderen. Dat leidde vroeger tot traantjes en conflicten. “Waarom hij wel en ik niet?” Vooral bij kindjes die nooit een uitnodiging krijgen kan dat hard aankomen.’

Al helemaal, zegt Welleman, als deze kinderen het thuis niet breed hebben. ‘Sommige kinderen hebben thuis al niet de middelen om naar een binnenspeeltuin of de film te gaan. En dan mogen ze ook niet mee op zulke activiteiten als een klasgenootje die organiseert voor zijn verjaardag.’ Ze heeft daarom een duidelijke schoolregel ingesteld: wie een uitnodiging uitdeelt op school, moet elk kind in de klas op zijn feestje vragen. Wie niet iedereen erbij wil hebben, moet de uitnodigingen buiten de schoolmuren uitdelen.

Teleurstellingen horen erbij

Ze is niet de enige schooldirecteur die er zo over denkt. Ook in Nederland zijn er scholen die deze of een min of meer soortgelijke regel hebben ingesteld. Uitnodigingen mogen bijvoorbeeld niet meer in de klas, maar alleen buiten worden uitgedeeld. Of ze mogen alleen naar het huisadres worden gebracht of gestuurd.

Hoe goed bedoeld ook, sommige ouders vinden dit soort regels grote onzin. Het is volgens hen helemaal niet erg voor een kind om af en toe flink te balen dat hij niet op een feestje mag komen. Teleurstellingen horen bij het leven, is hun mening. Je moet kinderen hier niet tegen beschermen, ze moeten hier juist mee leren omgaan.

Advertentie

Per mail of sms

Noemi, moeder van een kind op de Belgische school, is wel blij met de nieuwe regel en postte daarom een positief bericht op Facebook. ‘Het is makkelijk voor ouders om te zeggen dat kinderen met de teleurstelling moeten leren omgaan als hun kind super sociaal is en op elk feestje welkom is,’ schrijft ze. ‘Maar sommige kindjes zijn nergens welkom.’ De moeder snapt best dat niet iedereen een groot feest voor de hele klas kan betalen, maar hoopt dat uitnodigingen voor kleinere kinderfeestjes voortaan via de mail of per sms worden verstuurd.

Goed of onzin?

Nu is een digitale uitnodiging misschien een tikje ongezellig. De meeste kinderen vinden het al een feest op zich om hun zelf geknutselde of gekozen kaartje uit te delen. Maar er is best wat voor te zeggen om de kaarten niet meer met iedereen erbij te geven, als sommige kinderen worden overgeslagen. Toch? Wij zijn benieuwd wat jij hiervan vindt. Laat je het ons weten op Facebook?

Bron: HLN

Ouders van Nu product – Leren luiertas cognac

Burkely

Leren luiertas Burkely

€99,95
Bestel nu