Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Uurtarieven van kinderopvang volgend jaar fors omhoog'

Veel werkende ouders zijn volgend jaar waarschijnlijk flink meer geld kwijt aan de kinderopvang. Dat blijkt uit de uurtarieven van kinderopvangcentra voor 2018, die vandaag bekend zijn gemaakt.

Zo heeft Smallsteps Kinderopvang, met locaties door heel Nederland, het tarief voor dagopvang per 2018 met 4,48% verhoogd. Hierdoor komt hun uurtarief op € 8,28 te liggen, meldt radiozender BNR.

Advertentie

Kwaliteitseisen

Ouders hebben een brief van Smallsteps ontvangen, waarin staat dat de prijsstijging het gevolg is van oplopende kosten. Door de nieuwe Wet Innovatie en kwaliteit kinderopvang (IKK) gaan de kwaliteitseisen omhoog, waardoor er meer personeel per groep op de opvang nodig is. Voor Smallsteps zit er daarom niets anders op dan de uurtarieven te verhogen.

Vergoeding kinderopvang

Werkende ouders krijgen van de overheid een inkomensafhankelijke vergoeding voor de kinderopvang. Het maximale tarief dat de overheid vergoedt is € 7,45 per uur. Alles wat daar bovenop komt, moeten ouders zelf betalen. Omdat de uurtarieven volgend jaar hoger liggen, zullen sommige ouders flink moeten gaan bijbetalen.

Lage inkomens de dupe

Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, maakt zich zorgen over het aantal kinderdagverblijven dat meer vraagt dan dat maximumtarief. ‘Op het moment dat de prijs hoger is dan het maximale tarief dat de overheid vergoedt, betaalt de ouder dat voor honderd procent,’ zegt voorzitter Gjalt Jellesma op BNR. Zelfs als het gaat om slechts enkele tientallen centen per uur extra, kan dat over een heel jaar enorm oplopen, tot € 2000,- per jaar. Jellesma: ‘Voor de lage inkomens komt dat hard aan.’

Groeiend gat

Volgens Heidy Knol, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang, is er een groeiend gat te zien tussen de tariefstijgingen bij kinderdagverblijven en de vergoeding door de overheid. ‘Dat gat neemt alleen maar toe, omdat de overheid het maximaal vergoede uurtarief niet aanpast aan de werkelijke kosten die kinderopvangorganisaties moeten maken,’ vertelt ze op BNR.

Onbekend

Het is overigens nog niet duidelijk of alle kinderopvangcentra in Nederland hun prijzen gaan verhogen, niet iedereen heeft zijn tarieven al bekendgemaakt. Veel opvanglocaties stemmen hun uurtarief af op het maximum dat de overheid hanteert, óf blijven daar nog net iets onder zitten.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Financieel Dagblad – Beeld: Shutterstock