Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Te vaak antibiotica voor kind met koorts

Een kwart van de kinderen die met koorts bij de huisarts komen krijgt antibiotica voorgeschreven, maar in veel gevallen is daar geen medische reden voor. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC. Zij roepen huisartsen op terughoudend te zijn met antibiotica, omdat bacteriën anders resistent kunnen worden.

Advertentie

Koorts komt vaak voor bij kinderen en veel ouders gaan ermee naar de huisarts. Meestal komt de koorts door een onschuldige infectie en dan is uitzieken voldoende.

Toch antibiotica

Toch krijgen veel kinderen antibiotica voorgeschreven door hun huisarts. Onderzoekers Gijs Elshout en Marijke Kool kwamen erachter dat daar niet in alle gevallen een medische verklaring voor is. Volgens hen zijn huisartsen geneigd antibiotica voor te schrijven om de ongerustheid bij ouders weg te nemen. Bovendien verwachten veel ouders dat hun kind antibiotica krijgt. Een andere reden kan zijn dat huisartsen niet altijd weten waar de koorts door komt.

Antibiotica niet altijd de oplossing

Antibiotica helpen alleen bij een bacteriële infectie. Heeft een kind koorts door een virus, dan haalt een antibioticakuur niets uit. De onderzoekers denken dat een virustest ervoor zou kunnen zorgen dat er minder vaak antibiotica worden voorgeschreven. Ook vinden zij het belangrijk dat ouders weten dat antibiotica niet altijd de oplossing zijn voor kinderen met koorts.

Resistent

Als antibiotica te vaak of onjuist worden gebruikt, kunnen bacteriën resistent worden. Zij zijn dan niet meer gevoelig voor de antibiotica. De onderzoekers roepen huisartsen op om minder vaak antibiotica voor te schrijven bij kinderen met koorts als er geen duidelijke lichamelijke klachten zijn waarvoor antibiotica nodig zijn. Bij de helft van de kinderen duurt koorts meer dan 4 dagen, ook bij infecties die niet ernstig zijn.

Advertentie

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Erasmus MC – Foto: Amber Beckers/Hollandse Hoogte

 

Lees meer:

Als je kind niet fit is

Koortsstuip