Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vaccinatieprogramma voor baby’s en zwangere vrouwen wordt mogelijk uitgebreid

Het komt regelmatig in het nieuws voorbij: er is een kans dat het vaccinatieprogramma wordt uitgebreid. Zo komt er misschien een kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen en krijgen baby’s in de toekomst misschien een vaccinatie tegen het rotavirus.

Veel ‘misschiens’ dus. Hoe zit het nou precies?

Advertentie

Kinkhoest

Een update van Helma Ruijs, arts infectieziektebestrijding bij het RIVM: ‘Eind dit jaar wordt besloten of zwangere vrouwen in de toekomst een vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden krijgen. De kinkhoestbacterie kan met name gevaarlijk zijn voor pasgeboren baby’s, ze kunnen het levensgevaarlijk benauwd krijgen. Als de vaccinatie er komt, betekent dat dat alle zwangere vrouwen in de toekomst in het derde trimester een vaccinatie kunnen krijgen. Zij geven de antistoffen dan via de navelstreng door aan hun baby.’

Rotavirus

Dan het rotavirus, dat een ontsteking van de maag en darmen veroorzaakt. Daarvan kunnen baby’s extreem heftige diarree krijgen. In veel andere landen worden baby’s hier al tegen ingeënt. Jaarlijks overlijden er in Nederland zo’n zes à zeven baby’s aan het virus. In bijna alle gevallen zijn dat kinderen met een aangeboren afwijking of die veel te vroeg en te klein werden geboren.

Geen extra prik

Volgens Ruijs wordt pas volgend jaar bekend of de vaccinatie tegen het rotavirus wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. ‘Als de vaccinatie er komt, zullen baby’s die krijgen tussen de zes weken en drie maanden. Het vaccin wordt trouwens in de mond gedruppeld. Geen extra prik, dus.’

Goed om te weten: beide vaccins zijn nu al op verzoek tegen betaling verkrijgbaar. Wil je weten hoe en waar? Neem dan contact op met je huisarts.

BEKIJK OOK: Vaccineren: ja of nee, deze moeders geven hun mening

MEER LEZEN?