Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vaccineren: ja of nee? Steeds meer ouders twijfelen

Je kind wel of niet laten vaccineren: steeds meer ouders vinden het een moeilijke keuze.

Anti-vaccinatieverenigingen krijgen vaker vragen van ouders over mogelijke bijwerkingen van inentingen. Ook het RIVM, verantwoordelijk voor het Nederlandse vaccinatieprogramma, ziet dat ouders meer twijfelen of ze hun kind prikken moeten geven of niet.

Advertentie

Twijfelaars

Harde cijfers over het aantal twijfelende ouders zijn er niet, maar de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken zegt in de Volkskrant dat zij vaker vragen krijgen van ouders. ‘Tot een jaar geleden kregen we zo’n acht à tien vragen per week en verzoeken om informatie, nu krijgen we er zeker vijftien per mail en nog evenveel telefonisch.’ Het RIVM verwacht dat de groep ‘twijfelaars’ zal groeien tot 20 procent van alle ouders. Nu is dat 10 procent.

Uitgeroeid

Je kind inenten is niet verplicht. Toch kiezen in Nederland verreweg de meeste mensen ervoor dit wel te doen. In 2015 werden zo’n 92-99% van alle kinderen ingeënt, afhankelijk van de regio. Door je kind alle vaccinaties te geven, is hij (zo goed als) beschermd tegen twaalf (kinder)ziektes. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft als doel in elk land 95% van de kinderen te laten vaccineren. Door deze dekkingsgraad zouden veel ziektes worden uitgeroeid.

Tegengeluid

De keuze om je kind geen prikken te geven, wordt makkelijker omdat de gevolgen van veel ziektes uit ons collectieve geheugen zijn verdwenen, schrijft de Volkskrant. Omdat veel ziektes niet meer voorkomen, weten mensen niet meer hoe gevaarlijk die kunnen zijn en wat de gevolgen voor hun kind kunnen zijn. In plaats daarvan gaat de aandacht nu naar de eventuele bijwerkingen van de vaccins. Of die nu reeël zijn of niet. En zo gaan vaccins volgens wetenschappers aan hun eigen succes ten onder.

Dit zijn de redenen waarom sommige ouders ervoor kiezen hun kind niet te vaccineren:

  • Geloofsovertuiging
  • Levensovertuiging: op antroposofische scholen ligt het aantal ingeënte kinderen bijvoorbeeld een stuk lager
  • De mogelijke bijwerkingen van vaccinaties: er zijn anti-vaccinatieverenigingen die menen dat niet-ingeënte kinderen een betere afweer hebben dan geënte kinderen en dat deze kinderen minder vaak ziek zijn
  • Sommige ouders vinden het niet nodig om hun kind te vaccineren, omdat veel ziektes volgens hen zijn uitgeroeid in Nederland en hun kinderen bovendien beschermd zijn, omdat de kinderen om hen heen wél gevaccineerd zijn

Welke vaccinaties wanneer?

Het vaccinatieprogramma wordt in Nederland uitgevoerd door het RIVM. Zij hebben het volgende ‘prikschema’ voor kinderen:

6-9 weken: DKTP, Hib, HepB, Pneu
3 maanden: DKTP, Hib, HepB
4 maanden: DKTP, Hib, HepB, Pneu
11 maanden: DKTP, Hib, HepB, Pneu
14 maanden: BMR, MenC
4 jaar: DKTP
9 jaar: DTP, BMR
12 jaar: HPV (meisjes)

Uitleg van de afkortingen:
Hib = Haemophilus influenzae type b
HepB = Hepatitis B
Pneu = Pneumokokken
BMR = bof, mazelen en rodehond
MenC = Meningokokken C
DKTP = difterie, kinkhoest, tetanus en poliomyelitis
DTP = difterie, tetanus, poliomyelitis
HPV = Humaan papilloma virus

Auteur: Priscilla Borgers – Bron: De Volkskrant – Foto: Shutterstock