Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Vaders praten meer met dochter dan met zoon’

Vaders die een peutermeisje hebben zouden meer aandacht aan de emotionele behoeften van hun kind besteden dan mannen met een zoontje. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Emory-universiteit en de universiteit van Arizona.

Advertentie

Voor het onderzoek kregen 52 vaders van peuters een computer die ze aan hun broekriem moesten dragen. Dit apparaatje ging op een doordeweekse dag én op een dag in het weekend op willekeurige momenten vijftig seconden aan, waarna er een geluidsopname werd gemaakt. Zo werd de interactie tussen de vaders en hun dochter of zoon opgenomen.

Liedjes

Er bleek een groot verschil te zijn tussen de interactie van vaders met hun dochters en die tussen vaders en zoons. Zo werd er voor de dochters vaker een liedje gezongen en werd er ook vaker met hen over emoties gepraat. Met zonen werd er juist minder vaak gepraat en meer fysiek gespeeld, zoals dansen en stoeien.

Andere woorden

Ook gebruikten de vaders tegenover hun zonen vaker woorden die te maken hadden met succes, zoals ‘trots’ en ‘winnen’. Bij dochters werden er juist weer vaker woorden gebruikt die te maken hadden met lichaamsdelen en woorden met een numerieke of plaatsbepalende betekenis. Opvallend is dat vaders van dochters ook eerder op het gehuil van hun kind reageerden.

MRI-scan

Naast de geluidsopnamen werd er bij alle vaders een MRI-scan gemaakt van hun hersenen, terwijl ze foto’s te zien kregen van hun eigen kind met een vrolijke, verdrietige of neutrale gezichtsuitdrukking. De vaders bleken sterker te reageren op de vrolijke uitdrukkingen van hun dochter dan vaders van zonen. Het brein van de vaders reageerde juist wél sterk op foto’s van hun zoon met een neutrale uitdrukking.

Advertentie

Empathie

‘We moeten ons bewust zijn van het feit dat het geslacht van een kind van invloed kan zijn op hoe zij behandeld worden, ook al is dit niet opzettelijk,’ zegt hoofdonderzoeker Jennifer Mascaro. ‘Het is belangrijk om te erkennen dat vaders waarschijnlijk minder aandacht besteden aan de emotionele behoeften van hun zoon. Zouden ze dit wel doen, dan zou dit kunnen zorgen voor een betere ontwikkeling van empathie bij jongens.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: American Phychological Association – Beeld: Shutterstock