Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vaders krijgen op steeds latere leeftijd kinderen

Steeds meer kinderen worden geboren met een vader die ouder is dan veertig jaar. Een op de zes baby’s heeft tegenwoordig een vader van 40 jaar of ouder. Ook vrouwen worden gemiddeld iets later moeder.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Advertentie

Steeds ouder

In 2015 zijn 170.500 baby’s geboren in Nederland. Zo’n 16% van deze kinderen had een vader van 40 jaar ouder. Ter vergelijking: 20 jaar geleden was dit nog 10%. Een klein deel van de vaders is zelfs boven de 50. Vorig jaar hadden 2.500 baby’s een vader van 50 jaar of ouder.

Eerste kind

Mannen die in 2015 vader werden waren gemiddeld 34,1 jaar oud. Bij het eerste kind waren ze gemiddeld 32,5. Dat is iets hoger dan 20 jaar geleden. Vrouwen die in 2015 moeder werden waren gemiddeld 31,1 jaar. Bij het eerste kind zijn vrouwen gemiddeld 29,6 jaar.

Risico’s

Dat we op steeds oudere leeftijd kinderen krijgen is niet zonder risico, zegt klinisch embryoloog Max Curfs van het Isala Fertiliteitscentrum. ‘Hoe ouder de vader, hoe groter de risico’s zijn voor het kind. Zo heeft een kind van een oudere vader meer kans op autisme,’ zo verklaart hij tegenover RTL Nieuws.

Oudere moeders

Toch zijn de risico’s bij oudere vaders wel kleiner dan bij oudere moeders, benadrukt Curfs. ‘Bij vrouwen die na hun 36ste moeder worden, heeft het kind meer kans op afwijkingen in de chromosomen.’

MEER LEZEN?

BEKIJK OOK: Prachtig: baby wordt geboren in handen van vader

Auteur: Erandi Godinez – Bron: CBS/RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock