Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vaders nemen vaker ouderschapsverlof op

Vaders nemen vaker ouderschapsverlof op dan tien jaar geleden. Dat meldt BNR Nieuwsradio na het opvragen van CBS cijfers.

Advertentie
Op dit moment neemt 11% van de vaders ouderschapsverlof op. Tien jaar geleden was dat nog 6%. Van de moeders neemt 22% ouderschapsverlof op, ten opzichte van 13% tien jaar geleden.

Carrière belangrijk

Hoewel vaders steeds vaker verlof opnemen, is het aantal nog niet om over naar huis te schrijven. Volgens Peter Hein van Mulligen van het CBS wijst dit erop dat veel mannen hun carrière niet op willen geven. Vrouwen daarentegen nemen vaak geen verlof op omdat dit financieel niet haalbaar is.

26 weken

Ouderschapsverlof is het verlof dat iedere ouder, zowel vader als moeder, die zorgt voor een kind jonger dan 8 jaar, kan opnemen. Per kind heeft een ouder één keer recht op ouderschapsverlof: 26 weken verdeeld over twaalf maanden.

De duur van het verlof hangt overigens af van het aantal uren dat je werkt. Is dat drie dagen in de week, dan heb je recht op 78 dagen (26 maal drie dagen) ouderschapsverlof. In principe worden verlofuren niet uitbetaald, tenzij daarover in de cao andere afspraken staan.

Advertentie

Kraamverlof

Vaders hebben momenteel wettelijk recht op twee dagen kraamverlof. Op deze dagen krijg je gewoon doorbetaald. Vanaf 2017 krijgen vaders vijf dagen betaald vrij na de bevalling.

MEER LEZEN?

Auteur: Richt Kooistra – Bron: BNR Nieuwsradio – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier