door

Vaders zijn van vitaal belang voor de gezondheid van hun kinderen

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor een gezond voedingspatroon en geregeld bewegen. Voor kinderen is het van belang dat ze daarvoor het goede voorbeeld krijgen, van hun moeders én hun vaders.

Gezonde eetgewoontes, voldoende lichaamsbeweging en, daarmee samenhangend, het beperken van schermtijd helpen het risico op chronische aandoeningen als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten te verkleinen.

Advertentie

Lees ook: Strijd tegen obesitas begint al in de baarmoeder

Rolmodel

Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat de leefstijl van ouders heel belangrijk is voor de gezondheid van hun kinderen. Toch komt het er in de praktijk vaak op neer dat met name de leefstijl van de moeder onder de loep komt te liggen, zo stelt een onderzoek uit 2017. Van alle deelnemende ouders was slechts 6 procent vader. Dat terwijl ander onderzoek juist een relatie aantoont tussen het eetgedrag van vaders en dat van hun kinderen.

Lees ook: Alcoholgebruik van vaders óók slecht voor ongeboren baby

Betrokkenheid

Daarom benadrukken Canadese wetenschappers het belang van de vaderrol als het om voeding en beweging gaat. Om de impact van gezondheidsprogramma’s te maximaliseren zouden beide ouders betrokken moeten zijn, stellen ze. Zo wijst een analyse van verschillende onderzoeken uit dat programma’s waar zowel moeders als vaders aan deelnemen betere resultaten opleveren dan programma’s waar alleen moeders aan deelnemen.

Bron: The Conversation Beeld: Shutterstock