Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Vaders zouden elke dag 50 minuten extra moeten besteden aan huishouden en kinderen'

Of je nou parttime of fulltime werkt of een thuisblijfmoeder bent, in alle gevallen is de kans groot dat je veel meer uren draait dan je partner. Zelfs als hij een pittige baan heeft. Niet zo gek dus dat moeders vaak moe zijn en het gevoel hebben achter de feiten aan te lopen. Dat kan anders, zeggen onderzoekers. En de oplossing is simpel.

Advertentie

Er wordt van alles gedaan om meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bereiken. Toch blijkt uit cijfers dat we nog een lange weg te gaan hebben. Vrouwen doen in Nederland twee keer zoveel in het huishouden als mannen en die verdeling staat al 15 jaar stil. Ook onder jonge ouders is de rolverdeling nog verrassend traditioneel. (Hier je lees je waarom.) Alleen in de gevallen dat de vader niet werkt en de moeder wel, is de taakverdeling eerlijk(er) verdeeld.

50 minuten-regel

Het internationale rapport State of the World Fathers waarin alle onderzoeksresultaten naar de huidige rol van vaders verzameld zijn, suggereert een eenvoudige oplossing voor de ongelijke taakverdeling in gezinnen. Als vaders elke dag vijftig minuten extra besteden aan het huishouden en de opvoeding van de kinderen en moeders vijftig minuten minder, dan zou dat voor een complete omslag zorgen. En dat zou niet alleen goed zijn voor moeders (denk minder stress), maar ook voor vaders. Zo kunnen zij ‘de vaders worden die ze eigenlijk willen zijn’, stelt het rapport.

Vaderschapsverlof

‘Mannen willen vaak wel meer in huis en voor de kinderen doen, maar ze krijgen het door hun werk niet altijd georganiseerd, en dus neemt moeder ook zijn deel voor haar rekening,’ zeggen de onderzoekers. En daarom pleiten ze voor zaken als uitbreiding van het vaderschapsverlof. Dit mag dan in veel landen inmiddels al uitgebreid zijn (zo ging het in Nederland dit jaar van twee naar vijf dagen), maar dat is volgens hen nog lang niet voldoende. Ook het ouderschapsverlof zou verder moeten worden uitgebreid en werkgevers zouden flexibeler moeten zijn als het bijvoorbeeld gaat om thuiswerken.

Lees ook: Vaderschapsverlof en partnerverlof 2019, hoe zit dat precies?

Steentje bijdragen

Tot het zover is, moet de verandering komen van mannen die hun steentje bijdragen, stellen ze. Een keer koken, een stofzuiger door de kamer halen of een wasje draaien voor het slapengaan is heus wel te doen. Niet alleen omdat het wel zo eerlijk is, maar ook omdat het je relatie ten goede komt. Happy wife, happy life!

Advertentie

Bron: Motherly Beeld: Shutterstock