Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Vaderschap maakt mannen zwaarder’

Jonge mannen die voor het eerst vader worden, komen gemiddeld 1,5 tot 2 kilo aan. Of ze bij hun kinderen wonen of niet maakt hierbij niet uit. Dat blijkt uit een onderzoek van Northwestern University in Amerika.

Advertentie

De studie werd gedaan onder meer dan 10.000 mannen. Deze mannen werden in twintig jaar tijd op vier verschillende momenten gewogen: in de vroege pubertijd, in de late pubertijd, midden twintig en begin dertig. Daarnaast kreeg iedere deelnemer een label: niet-vader, thuiswonende vader of uitwonende vader.

Stijging gewicht en BMI

Wat bleek? De gemiddelde (bij zijn kind wonende) man komt na de geboorte van zijn eerste kind bijna 2 kilo aan. Woont de vader niet bij zijn kind, dan komt hij bijna 1,5 kilo aan. Dat is een stijging van 2,6% van het BMI bij de inwonende vader en 2% bij de vader die niet bij zijn kind woont. Ter vergelijking: de gemiddelde man in de ondervraagde groep die geen vader werd, viel juist meer dan een halve kilo af in dezelfde periode.

Verandering leefstijl en eetgewoontes

Dat mannen aankomen na hun eerste kind, komt volgens het onderzoek door het veranderen van de leefstijl en eetgewoontes. ‘Je hebt nieuwe verantwoordelijkheden als je kinderen krijgt,’ legt onderzoeker Craig Garfield uit. ‘Daardoor heb je misschien weinig tijd om voor jezelf te zorgen en te gaan sporten.’

Grotere kans op aandoeningen

Uit eerder onderzoek bleek al dat trouwen ook effect heeft op het gewicht van de man: na het trouwen worden mannen zwaarder. ‘Vaderschap heeft effect op de gezondheid van jonge mannen, naast het algemeen bekende effect van het huwelijk,’ vertelt Garfield. ‘Hoe meer vaders aankomen en hun BMI verhoogt, hoe groter de kans op aandoeningen.’

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: EurekAlert.com – Foto: 123rf

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier