Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9 gratis zomeractiviteiten voor kinderen

Tijdens de zomervakantie kun je met het hele gezin op vakantie gaan, maar thuis kun je er ook een feestje van maken. Kost niets, maar is vaak net zo leuk. En je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Ter inspiratie: negen gratis zomeractiviteiten!

 1. Kamperen in je eigen tuin

  Je kunt met z’n allen urenlang in de auto zitten om te kamperen in Zuid-Frankrijk, maar wat dacht je van kamperen in je eigen tuin? Het handige is dat je het weer goed in de gaten kunt houden voordat je de tent opzet. Regent het? Dan slaap je toch gewoon binnen. Aan de andere kant kan het ook best spannend zijn om in een tent te slapen terwijl de regendruppels tegen het tentdoek tikken. Ook overdag vermaken je kinderen zich wel in en om de tent.

 2. Picknicken

  Vul een grote mand met broodjes, fruit, drankjes en andere lekkere dingen voor een uitgebreide picknick. Je kunt in een park of bij een speeltuin genieten van alle lekkernijen en daarna met z’n allen spelen of ontspannen in de zon.

 3. Poolparty

  Voor waterpret hoef je niet per se naar het strand of naar het zwembad te gaan. Met een opblaasbadje in de tuin kan je kind heerlijk afkoelen en spelen met het water. Zijn er meer kinderen in de buurt die willen komen spetteren? Misschien hebben zij ook wel een badje dat je ernaast kunt zetten. Hoe meer badjes, hoe groter de poolparty! Blijf wel altijd in de buurt als je kind met water speelt. Kinderen kunnen al verdrinken in water met een diepte van vijf centimeter.

 4. Organiseer een sporttoernooi

  Een potje badmintonnen, jeu de boules spelen, volleyballen of gaan jullie liever touwtrekken? Er zijn allerlei sporten die je op de camping kunt doen, maar ook in je eigen voor- of achtertuin. Organiseer met meer ouders en kinderen uit de buurt een toernooi. Meedoen is belangrijker dan winnen, toch?

 5. Stoepkrijt-lol

  Je kunt alle kanten op met stoepkrijt. Behalve kunstwerken maken over de hele stoep, kun je ook een hinkelpad maken, boter-kaas-en-eieren spelen of ‘kamertje verhuren’. Bij kamertje verhuren kun je de hele stoep gebruiken: één tegel is in dit geval een hokje. Om beurten zet je een streepje aan een zijkant, onderkant of bovenkant van een tegel. Degene die het laatste streepje afmaakt en een hokje maakt, wint en mag nog een streepje zetten. Een speurtocht met stoepkrijt is ook altijd een succes!

 6. Maak een fietstocht

  Pak de fiets en volg de borden! Op allerlei websites, denk bijvoorbeeld aan de ANWB, staan allerlei fietsroutes. Zo kun je onder andere de fietsknopenpuntenplanner volgen. Er zijn langere tochten en routes die wat korter zijn.

  Lees meer: Veilig fietsen met je baby

 7. Naar het tuincentrum

  Als je vlakbij een tuincentrum woont, fiets daar dan eens met je kind naartoe. Zeker voor peuters en kleuters is een tuincentrum ontzettend interessant. Er zijn allerlei mooie bloemen en planten te zien, er staan fonteintjes en vijverornamenten te spuiten, en er worden vaak ook vissen, konijnen, cavia’s en vogels verkocht. Meestal is er ook een speciale speelhoek of staan er speeltoestellen voor in de tuin, die de kinderen mogen testen. Altijd een succes!

 8. Watergevecht!

  Vul de waterpistolen, emmers en waterballonnen vol met water en spetteren maar! Als je kinderen nog klein zijn, kun je een watergevecht in de tuin houden. Zijn ze al wat ouder? Trommel dan meer kinderen uit de buurt op voor een watergevecht.

  Lees meer: Híer moet je op letten als je kind gaat zwemmen in een meer of plas

 9. Kampvuur

  Na een dag waterpret, sporten of stoepkrijten is het heerlijk om met z’n allen rondom een kampvuur in de tuin te zitten. Je kunt liedjes met elkaar zingen of praten over hoe leuk de dag was. Heb je nog marshmallows in huis en lange stokjes? Rooster ze boven het vuur. Net alsof je echt op vakantie bent!

 

Beeld: Shutterstock