Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

‘Van huishoudelijke klusjes wordt je kind later succesvol’

Of het nu gaat om het uitruimen van de vaatwasser of het legen van de prullenbak: niet alle kinderen worden blij van huishoudelijke klusjes. Tóch is het verstandig om op dit gebied je poot stijf te houden.

Advertentie

Kinderen die van jongs af aan regelmatig huishoudelijke klusjes doen zijn later namelijk succesvoller dan leeftijdgenoten die dat niet hoefden te doen. Tot die conclusie komt Julie Lythcott-Haims, auteur van het boek How to raise an adult én voormalig hoofd van de Stanford University.

Steentje bijdragen

‘Klusjes zoals de was ophangen en de vuilniszak buitenzetten zorgen ervoor dat kinderen leren dat ze af en toe moeten werken,’ legt ze uit. Van een handje helpen in het huishouden zullen ze dan ook niks oplopen, integendeel. ‘Als kinderen niet zelf afwassen, wil dat zeggen dat iemand anders het voor hen doet. Hierdoor leren ze niet dat er af en toe gewerkt moet worden en dat iedereen zijn steentje moet bijdragen.’ Benieuwd welke klusjes passen bij de leeftijd van je kind? Check dit handige overzicht.

Betere werknemers

Deze conclusie is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Julie baseert zich onder andere op een langdurig onderzoek dat werd uitgevoerd door Harvard. Daaruit bleek dat kinderen die regelmatig helpen in het huishouden later vaak betere werknemers worden. De reden? Ze hebben al op jonge leeftijd geleerd om de handen uit de mouwen te steken. Ook hebben ze geleerd om samen te werken met anderen, zijn ze empathischer én beter in staat om individueel taken tot een goed einde te brengen.

Lees ook: ‘Vaders moeten elke dag 50 minuten extra besteden aan het huishouden’

Bron: Ted.com. Beeld: Shutterstock

Advertentie

Erandi Godinez

Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier