Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Van schoenenmemory tot het sokkenmonsterspel: 8x spelletjes voor druilerige dagen

Fijn aan druilerige dagen: dat je alle reden hebt om lekker binnen te blijven. Met deze originele binnenspeeltips hoeven jullie je niet te vervelen.

  1. Schoenenmemory

   Barst je van de laarzen, sneakers en pumps? Dan kun je met je kind schoenenmemory spelen. Hussel je schoenencollectie door elkaar en leg alles in rijen – naast en onder elkaar – op de vloer. Leg over elke schoen een theedoek en het spel kan beginnen. Nog iets te moeilijk? Laat de doeken dan weg en laat je kind de paren bij elkaar zoeken. Ook een idee: je peuter door de schone was laten gaan en van alle sokken setjes te maken. Twee vliegen in één klap.

  2. Klein(e)kunstenaar

   Succes verzekerd: tape een megagroot papier (bijvoorbeeld de achterkant van een restje behang) vast op de grond en laat je kind zich uitleven met glitterlijm, verf, kleurpotloden en wasco. Of ga er zelf op liggen en laat je omtrekken.

  3. Ik zie, ik zie…

   …wat jij niet ziet en de kleur is… Er is een leuke variant op dit kleurenspel, met een doos als dobbelsteen.

   Dit heb je nodig:
   Vierkante doos, gekleurd A4-papier, lijm, eventueel plakband

   Zo maak je het:
   Plak op elke kant van de doos een ander gekleurd vel papier en begin met dobbelen. Rood gegooid? Zoek dan samen naar rode spullen – een kussentje, knuffel, vaas. Hetzelfde geldt voor de andere kleuren. Dit
   spelletje doet het ook goed op Pakjesavond. Als je alle cadeautjes in verschillende kleuren papier inpakt, kun je je peuter laten dobbelen welk cadeau hij als eerste mag openmaken.

   Lees ook: De leukste uitjes die je kunt doen tijdens de herfst

  4. Huizenjacht

   Stippel een speurtocht uit door het hele huis. Bekijk van tevoren wat er allemaal op de grond ligt en geef je kind een emmer mee om alles te verzamelen. Geef hem vervolgens ook wat opdrachten. Bijvoorbeeld: vind één witte sok (als die rondslingert), zoek het varkentje van de speelgoedboerderij of verzamel tien duploblokjes.

  5. 3D-tekening

   Soms heb je aan een kartonnen doos genoeg om je kind gelukkig te maken. Snor een oude verhuisdoos op en zet ’m midden in de woonkamer met een paar stiften én je kind erin. Nee, niet om hem te verhuizen, hij mag de binnenkant versieren. Is weer eens wat anders dan dat eeuwige velletje papier.

  6. Fijnproevers

   Fijnproever in huis? Dan moet je dit spelletje zeker spelen. Laat je kind met een blinddoek om verschillende soorten eten – rozijntjes, paprika, ei, snoepje  – proeven. Hij moet raden wat-ie in z’n mond heeft.

   Lees ook: Een regenachtige dag? 7x tips om te doen!

  7. Sokkenmonsterspel

   Heeft je kind tijdens sokkenmemory alle sokken opgerold? Tijd voor het volgende level! Dit spelletje gaat om het oefenen van de behendigheid en het evenwicht van je kind. O, en je hebt er wat fantasie voor nodig, maar welke peuter heeft dat niet?

   Dit heb je nodig: zo veel mogelijk opgerolde sokken, een knuffel

   Zo speel je het:
   Het spel begint met het loslaten van de ‘monsters’: geef je kind een mandje met opgerolde sokken en laat hem de bolletjes door de kamer verspreiden. Gooi dan de knuffel in het midden en geef je kind de opdracht om de knuffel te redden zonder de sokmonsters aan te raken. Gelukt? Maak de reddingsoperatie dan steeds iets moeilijker: hinkelend, achteruitlopend, of springend als een kangoeroe.

  8. Gooien maar

   Verzamel alle pannen, potten en bekers die je in huis hebt en pak een zak rozijntjes . Het doel: zo veel mogelijk rozijntjes in de pannen, potten en bekers gooien. De winnaar mag alle rozijntjes uiteraard ook opeten.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Samenstelling: Mirthe Diemel, Beeld: Shutterstock

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.