Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Van spelletjesavond tot het Greta-effect: 6 trends onder ouders die in 2020 hot zijn

Ook het ouderschap is aan trends onderhevig. Wat gaan we steeds vaker zien in 2020? Hier 6 trends die je dit jaar gegarandeerd voorbij zult zien komen.

Advertentie
 1. Het Greta-effect

  De tijd dat kinderen moeten zwijgen als volwassenen praten, is nu écht voorbij. Ouders betrekken hun kinderen vaker dan ooit discussies en moedigen ze aan om een eigen mening te vormen. Kinderen worden zelfs steeds meer gezien als activisten, met klimaatspijbelaar Greta Thunberg als lichtend voorbeeld.

 2. Micro-plannen

  Het runnen van een gezin is als het runnen van een klein bedrijf. Om hun tijd nóg efficiënter in te delen, doen steeds meer ouders aan micro-plannen: 08.00 uur wasmachine aan, 08.05 uur vaatwasser uitruimen, 08.15 uur broodtrommels klaarmaken. Lijkt het je wat? Op internet zijn kant-en-klare templates te vinden die speciaal bedoeld zijn voor mirco-plannen.

  Lees ook: De raarste trends op het gebied van ouderschap in de afgelopen 100 jaar

 3. Spelletjesavond

  In een tijd waarin iedereen verslingerd is aan smartphones, tablets en andere beeldschermen, wordt het spelen van een ouderwets bordspelletjes steeds meer op waarde geschat. Steeds meer gezinnen hangen op vrijdagavond dan ook niet langer voor de buis, maar zitten aan tafel voor een good old spelletje Monopoly of Mens-erger-je-niet. Ben je niet zo van de spelletjes? Van deze grappige activiteiten wordt je kind zeker blij!

  Advertentie
 4. Kind versus klimaat

  Trekken Harry en Meghan hun zoon Archie schattige schoentjes aan, dan zijn die binnen een mum van tijd uitverkocht. En ook op het gebied van ouderschap zijn deze royals voor velen een inspiratiebron. Nu Harry en Meghan hebben aangegeven maximaal twee kinderen te willen om de impact op het klimaat beperkt te houden, is de kans dan ook groot dat veel ouders hun voorbeeld volgen. En ook ouders die geen fan zijn van dit koninklijke ouderpaar zullen zich meer dan ooit bewust zijn van de ecologische voetafdruk die zij en hun kinderen op aarde achterlaten.

 5. Duurzaam speelgoed

  Steeds meer ouders kiezen voor duurzaam speelgoed, bijvoorbeeld van hout, en verbannen plastic speelgoed uit hun huis. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar duurzaam speelgoed is vaak ook een stuk veiliger voor je kind omdat het gemaakt is van niet-giftige materialen. Al kan ook houten speelgoed schadelijke stoffen bevatten, lees hier hoe dit zit.

 6. De twintigminutenregel

  2020 is het jaar om de twintigminutenregel in te lassen: elke dag twintig minuten inlassen om met je kind te praten en naar hem te luisteren. Voor jou dé manier om erachter te komen wat je kind heeft meegemaakt en wat hem allemaal bezighoudt en voor je kind een goede oefening in het voeren van een gesprek.

Bron: dailymail.co.uk – Beeld: Shutterstock

Advertentie