kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

Vanaf 2018 ook kinderopvangtoeslag voor peuterspeelzaalgebruikers

Zit jouw kind op een peuterspeelzaal? Dan kun jij waarschijnlijk vanaf volgend jaar rekenen op een financiële tegemoetkoming. Vanaf 1 januari 2018 worden namelijk alle peuterspeelzalen kinderdagverblijven, wat betekent dat je dan ook kinderopvangtoeslag kunt gaan aanvragen.

De nieuwe Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk moet ervoor gaan zorgen dat peuterspeelzalen voortaan voldoen aan de kwaliteitseisen die ook gelden voor kinderdagverblijven.

Advertentie

Belangrijke voorwaarden

Een voordeel van deze nieuwe wet is dat ouders van peuterspeelzaalgebruikers voortaan ook recht hebben op kinderopvangtoeslag. Er zijn alleen wel twee voorwaarden: je mag namelijk alleen kinderopvangtoeslag aanvragen voor de kosten die je zelf betaalt. Als de gemeente gedeeltelijk meebetaalt aan de kosten, kun je voor dit deel geen kinderopvangtoeslag krijgen. Daarnaast moeten zowel jij als je toeslagpartner werken, een traject naar werk volgen óf een opleiding of inburgeringscursus volgen.

Waar aanvragen?

Voldoet jullie gezin aan deze regels? Dan kun je de kinderopvangtoeslag aanvragen op de website toeslagen.nl. Voldoen jullie niet aan de regels? Vraag dan bij de peuterspeelzaal van je kind of de gemeente naar de mogelijkheden voor een bijdrage van de gemeente.

Uiterste aanvraagdatum

Als de peuterspeelzaal van je kind op 1 januari 2018 een kinderdagverblijf wordt, dan kun je vanaf 1 november 2017 kinderopvangtoeslag aanvragen. Doe dit uiterlijk voor 1 mei 2018, anders loop je een gedeelte van de toeslag mis.

Ontvangstdatum

Als je tussen 1 en 15 november 2017 kinderopvangtoeslag aanvraagt, dan krijg je deze toeslag voor januari 2018 waarschijnlijk eind december 2017. Heb je het later dan 15 november aangevraagd? Dan ontvang je de kinderopvangtoeslag later.

Hoeveel kinderopvangtoeslag?

Heb je de toeslag voor 15 november 2017 aangevraagd? Dan zie je vanaf 9 december in Mijn toeslagen op toeslagen.nl hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt vanaf 1 januari 2018.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld: Shutterstock