Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Vanaf deze leeftijd kan je kind zich pas écht dingen herinneren

Van vakanties en verjaardagen tot andere mijlpaal-momenten: als moeder kun je je vaak nog elk klein detail uit de jeugd van je kinderen herinneren. Maar hoe zit dit eigenlijk andersom? Vanaf welke leeftijd maakt je kind blijvende herinneringen aan?

Advertentie

Psycholoog Carole Peterson en haar collega’s van Canada’s Memorial University of Newfoundland besloten hier onderzoek naar te doen en kwamen met een opmerkelijke conclusie.

Flashbacks

Kinderen zouden wel al vanaf jonge leeftijd herinneringen aanmaken, maar deze worden vaak overgeschreven door nieuwe herinneringen. Pas vanaf hun tiende levensjaar zouden ze echt blijvende herinneringen aanmaken. Wel is het volgens Peterson mogelijk dat je door de jaren heen ‘flashbacks’ kunt krijgen naar je allereerste herinneringen, maar dat je ze niet direct herkent als iets wat je zelf hebt meegemaakt.

shutterstock_280611833

Allereerste herinnering

Om een beeld te krijgen van hoe het geheugen van jonge kinderen werkt, onderzocht het team van wetenschappers 140 kinderen uit verschillende landen tussen de 4 en 13 jaar oud. Deze kinderen moesten hun allereerste herinnering omschrijven, 2 jaar later kregen ze exact dezelfde vraag. Ook moesten de kinderen de leeftijd schatten waarop ze die herinnering opgedaan. Om er zeker van te zijn dat de herinneringen echt waren, werd de verklaring van de kinderen ook aan de ouders voorgelegd.

Advertentie

shutterstock_208005736

Vergeten

Er bleek maar een kleine overeenkomst te zitten tussen de herinneringen van kinderen tussen de 4 en 7 jaar. ‘Zelfs als we vertelden wat ze ons 2 jaar geleden hadden verteld, wisten sommigen van hen niet dat ze dat hadden meegemaakt’, vertelt Peterson. De meeste herinneringen kwamen met elkaar overeen in de groep van de kinderen van tien tot dertien jaar oud. Meer dan de helft van hun herinneringen waren hetzelfde.

Bron: Los Angeles Times – Beeld: Shutterstock