Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom je vanaf je 30ste langzaam in je moeder verandert

Er is geen ontkomen aan: vanaf je dertigste begin je steeds meer op je moeder te lijken. Zowel qua uiterlijk als gedrag.

‘Want mama, ik lijk steeds meer op jou’ is niet zo maar een catchy zinnetje uit een songtekst. Hoe ouder je wordt, hoe meer je daadwerkelijk op je moeder/vader gaat lijken. Dat bevestigt ook de Britse plastisch chirurg Julian De Silva, hij hield een enquête onder 2000 van zijn patiënten. Het viel de arts op dat hij steeds vaker patiënten rond de leeftijd van 37 jaar op bezoek kreeg die iets aan hun gezicht wilden laten doen. De reden? Ze vonden dat ze te veel op hun ouders begonnen te lijken.

Advertentie

Dezelfde hobby’s

Uit het onderzoek van De Silva kwam onder meer naar voren dat de meeste mensen vonden dat ze rond de leeftijd van 33 jaar op hun moeder begonnen te lijken en dan vooral in gedrag. Zo begonnen ze dezelfde soort tv-programma’s te kijken, hadden ze vaker dezelfde hobby’s en ontdekten ze dat hun gezichtsuitdrukkingen ook steeds meer op die van hun moeder gingen lijken.

Look-a-like

Uit het Britse onderzoek bleek dat 52 procent van de patiënten merkten dat hun gedrag steeds meer op dat van hun moeder leek toen ze tussen de 30 en 35 jaar oud waren. 26% zag die verandering zelfs al toen ze jonger waren (tussen de 25 tot 30 jaar). Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vooral sneller qua uiterlijk of gedrag op hun moeder lijken als ze net zijn bevallen van hun eerste kind.

Mannen zouden vanaf een jaar of 34 langzaam op hun vader gaan lijken. Waarbij ze onder andere dezelfde muzieksmaak overnemen en vergelijkbare politieke standpunten innemen.

Lees ook: Alles over erfelijkheid en genen

Vier je overeenkomsten

Zelf sta je misschien niet zo te springen om uiterlijke kenmerken of het gedrag van je ouders (dat we juist altijd zo vervloekt hebben) bij jezelf terug te zien, maar dr. De Silva ziet dat juist als een mooi gegeven. ‘Op een bepaald punt in onze levens veranderen we allemaal in onze ouders en dat is iets om te vieren”, aldus Dr. De Silva. ‘De belangrijkste reden hiervoor is het ouderschap, maar ook andere lifestyle-factoren spelen een rol.’

Lees ook: Deze eigenschappen nemen kinderen over van hun vader, volgens de astrologie

Bron: Daily Active