Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Vanaf welke leeftijd heeft het zin om je kind te corrigeren?

Als je kind iets doet wat eigenlijk niet mag, dan spreek je hem daar op aan. Maar corrigeren heeft natuurlijk weinig zin zolang je kind nog een baby is en niet begrijpt wat hij precies fout heeft gedaan. Of toch wel?

Advertentie

Veel ouders zien corrigeren en opvoeden als iets wat je pas vanaf de peutertijd moet doen. Want waarom zou je een baby die niet eens kan lopen streng toespreken? En waarom zou een klein wezentje dat zijn tijd vooral besteed aan eten, slapen en kwijlen gecorrigeerd moeten worden? Het antwoord is simpel: omdat grenzen stellen belangrijk is, óók voor baby’s.

Tip! Opvoeden wordt pas écht een uitdaging tijdens de peuterpuberteit. Kun je wel wat hulp gebruiken? Deze boeken geven fijne tips.

Starten met opvoeden

Vanaf het moment dat kinderen nieuwsgierig worden en daar naar gaan handelen, is het belangrijk dat je duidelijk aangeeft wat wel en niet mag. Meestal komt dat moment als je baby tussen de zeven en negen maanden oud is. Je zal dan merken dat je kind dan niet meer puur uit behoeften dingen doet, maar nieuwsgierig is naar wat er gebeurt áls hij iets doet. Hoe reageer je als hij een boekje op de grond gooit of als hij hard aan je haren trekt? Doet hij dingen die gevaarlijk of onwenselijk zijn, dan kan je hem vanaf dat moment gaan corrigeren.

Dit zijn volgens astrologen belangrijke opvoedtips per sterrenbeeld

Advertentie

Bijtende kinderen

Arts Michele Borba schreef een boek over moeilijk gedrag bij kinderen en hoe je dit kunt voorkomen, naar aanleiding van een onderzoek over bijtende kinderen. Wat bleek? Moeders nemen de pijn van een beet negen van de tien keer voor lief, omdat ze niet willen dat hun kind gaat huilen door hun correctie. Het gevolgen: het bijten stopt niet.

Borba: ‘Slecht gedrag wordt zo alleen maar erger. Terwijl je dit juist wil voorkomen. Je maakt een kind echt niet onzeker door duidelijke grenzen te stellen.’ Een simpel ‘ja’ of ‘nee’ zou volgens haar al voldoende zijn om een kind op zeer jonge leeftijd duidelijk te maken wat wel en niet oké is. Zo corrigeer je een bijtend kind.

Meer lezen: Werkt straffen en belonen van een kind?

Afleiding

De eerste grens die je aan je kind meegeeft, is het stoppen van slecht gedrag. En dit hoeft echt geen eindeloze discussie te worden. Je baby of peuter simpelweg afleiden of het gedrag vervangen door ander gedrag (vaak het tegenovergestelde) kan al voldoende zijn. Als je merkt dat je kind hier goed op reageert, is het belangrijk om zijn goede gedrag te prijzen. Op die manier leert hij ook meteen hoe het wel hoort.

Advertentie

Empathie

De basisregel om met slecht gedrag om te gaan, is dus eigenlijk heel simpel: je stelt een grens, legt uit waarom je die stelt en leert je baby of peuter ook meteen hoe het dan wél hoort. Natuurlijk is de kans groot dat je baby dit niet meteen volledig begrijpt, maar je legt zo in elk geval wel de basis voor empathie.

Dit zijn de 5 beste tips van de ‘peuterfluisteraar’.

 

Bron: The Huffington Post 

Erandi Godinez