Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Vanaf welke leeftijd mag je kind sushi eten?

Sushi, carpaccio of snoepen van het cakebeslag, sommige kinderen zijn er dol op. Maar vanaf welke leeftijd mag je vis, vlees en ei eigenlijk rauw aan je kind geven? Voedingsdeskundigen Michelle van Roost en Manon van Eijsden geven antwoord.

Advertentie

Vijf jaar

Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Om die reden adviseert het Voedingscentrum kinderen onder de vijf jaar geen rauwe dierlijke producten te geven. Ook de vacuüm voorverpakte gerookte zalm, verse haring en kazen van rauwe melk worden afgeraden.

Tip! De leukste kinderserviezen shop je direct via deze link.

Koud of heet?

De belangrijkste ziekteverwekkers in deze producten zijn listeria en salmonella. Misschien heb je weleens gelezen dat die bacteriën na invriezen verdwijnen. Helaas is dat niet waar: listeria en salmonella trekken zich niets aan van die kou en wachten gewoon tot het product is ontdooid om weer verder te groeien. Die uitgroei kun je wel verminderen door bevroren producen in de koelkast te laten ontdooien, in plaats van ernaast.

Beter banaan

Wil je besmetting voorkomen, dan is verhitten de oplossing. Verwerk de vis of rauwmelkse kaas dus in een warm gerecht. Van het cakebeslag snoepen is ook geen probleem als je geen rauw ei toevoegt. Googel even op ‘cake zonder ei’ en je kunt zo aan de slag. Ei in cake kun je namelijk prima vervangen door bijvoorbeeld banaan.

Advertentie

Meer tips: zo boost je het afweersysteem van je kind.

Snel opeten

Heb je thuis een avontuurlijke lekkerbek, die alles wat jij eet ook wil proeven? Dan kan het best een lastige afweging zijn. Het advies om geen rauwe producten te geven, is een advies uit voorzorg. De kans dat je kind ziek wordt van rauwe producten is namelijk klein, maar als hij ziek wordt, kan dat wel heel ernstig zijn. Let bij rauwe producten in ieder geval altijd op de hygiëne en de houdbaarheidsdatum. Eenmaal gekocht, eet ze dan het liefst zo snel mogelijk op.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Beeld: Shutterstock

Lees ook: Hoeveel zout mag je kind per dag?