Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

vast contract moeder

Contract en soort werk heeft invloed op moment zwangerschap

Vrouwen met een vast arbeidscontract worden sneller moeder dan vrouwen met een flexibel arbeidscontract. Dit geldt met name voor hoogopgeleide vrouwen, zo blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor het onderzoek werd tussen 2003 en 2015 een groep van 25.000 vrouwen tussen de 18 en 45 jaar zonder kinderen gevolgd. Er werd gekeken of ze binnen een jaar na deelname aan de Enquête Beroepsbevolking (EBB) moeder waren geworden.

Advertentie

Vast contract

Wat blijkt? Van de vrouwen met een flexibel contract had 13 procent binnen een jaar een kind gekregen. Bij vrouwen met een vast contract lag dit percentage op 18,8 procent. Vrouwen zonder (betaalde) baan werden in ruim 19 procent van de gevallen moeders, bij zzp’ers lag het aandeel op bijna 17 procent.

Opleidingsniveau

Ook de arbeidsduur bleek een rol te spelen. Van de vrouwen die fulltime flexwerken werd 11 procent binnen een jaar moeder, van de flexwerkende vrouwen in deeltijd lag dit aantal op 16 procent. Daarnaast bleek het opleidingsniveau ook invloed te hebben op de kans van een zwangerschap. Laagopgeleide vrouwen met een flexbaan worden het vaakst moeder (20 procent). Bij hoogopgeleide vrouwen waren vooral de zzp’ers (18 procent) en vrouwen met een vast contract (19 procent) binnen het jaar zwanger.

‘Zorgwekkende cijfers’

Vakbond CNV vindt de cijfers zorgwekkend. ‘Dit onderzoek onderstreept weer eens hoe ingrijpend en diepgaand onzekerheid op de arbeidsmarkt doorwerkt op de samenleving. Een flexibel contract biedt vrouwen, en daarmee hun partner, te weinig zekerheid om een gezin te stichten’, aldus voorzitter Maurice Limmen.

Werk partner

De arbeidsrelatie van de mannelijke partner bleek overigens geen rol te spelen in de kans dat er binnen een jaar een kind kwam. Ook veranderde het verband tussen arbeidsrelatie en moederschap niet gedurende de zeven jaar.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nu.nl – Beeld: Shutterstock