Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Veel kinderen met honger naar school

Honderden kinderen komen 's ochtends uitgehongerd, met kapotte kleding en ongewassen op school. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs basisscholen.

Advertentie

160 basisscholen melden in totaal 1100 gevallen van kinderen die van huis uit niet de primaire levensbehoeften mee krijgen, zoals genoeg eten en fatsoenlijke kleding. Ook worden ze thuis niet gewassen of hun tanden worden niet gepoetst.

20 gevallen per klas

Het komt het overal in Nederland voor: op dorpsscholen en in achterstandswijken, in de grote steden en op het platteland. Soms zijn er meer dan 20 van deze schrijnende gevallen per klas.

‘Wel een nieuwe game, geen schoenen’

Volgens de scholen spelen in de gezinnen van deze kinderen meerdere problemen. De belangrijkste problemen zijn armoede, scheidingen en GGZ-problematiek van de ouders. ‘Ouders verwachten dat de school het wel oplost. Ze stellen de verkeerde prioriteiten. Wel een nieuwe game, geen nieuwe schoenen of ontbijt,’ schrijft een school in een reactie.

Anonieme reacties

De scholen melden de schrijnende gevallen bijna allemaal anoniem. Ze vinden het belangrijk dat er aandacht voor komt, maar zijn bang voor ruzie met ouders als ze hiermee naar buiten treden. Veel schoolbesturen vrezen voor de goede naam van de school.

Advertentie

Onderdak bij leerkrachten

55 scholen geven aan dat ze de kinderen zelf eten, drinken en zelfs kleding geven. Ook dit houden ze liever geheim, omdat ouders dit vaak niet willen. Of om te voorkomen dat dit een aanzuigende werking heeft. Sommige leerkrachten nemen zelfs tijdelijk kinderen in huis of ze brengen ze onder in een hotel.

‘Eerder melding maken’

Jan Dirk Stokkedreef, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland, herkent de gevallen en vindt dat scholen dit eerder moeten melden bij hulpverleners. ‘3% van de meldingen van verwaarlozing bij het AMK komt van scholen, terwijl zij veel meer zien. Dat kan niet anders. Scholen vinden het vaak moeilijk om te handelen in dit soort gevallen. Een gesprek met ouders over dit soort dingen vinden ze moeilijk. Een melding doen bij het AMK is nog een stap verder.’

250 scholen

Voor het onderzoek heeft RTL bijna 5000 basisscholen in het hele land per mail benaderd. 250 scholen hebben de vragen beantwoord. Daarvan meldden 160 scholen 1 tot meer dan 20 gevallen per school. De nieuwsrubriek heeft met 25 van de 160 scholen gesproken.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: RTL Nieuws – Foto: Hollandse Hoogte

Advertentie

 

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting