Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Veel op je telefoon? Dit doet het voor de band met je kind

Hoeveel schermtijd goed (of slecht) is voor kinderen is een hot topic. Maar hoe zit het eigenlijk met je eigen schermgebruik? Uit onderzoek blijkt dat 34 procent van de ouders geregeld de telefoon erbij te pakt als ze met hun kinderen zijn. Maar kan dat eigenlijk kwaad?

Op Tumblr is er al een blog met de toepasselijke naam ‘Parents of phones’ waarin de sms’ende, whatsappende en bellende ouders aan de digitale schandpaal worden genageld. En ook The New York Times berichtte over ‘the guilty secret of distracted parenting’, oftewel ouders die in de speeltuin meer oog hebben voor hun mobiel dan voor hun kind. Voor De Volkskrant aanleiding genoeg om te onderzoeken wat deze manier van ‘afwezig’ zijn voor impact heeft op de band met je kind?

Advertentie

Onderzoek naar de effecten hiervan op het kind is er nog nauwelijks. Wel wijzen verkennende studies erop dat de aanwezigheid van steeds meer schermen in en om het huis de interactie tussen ouder en kind in de weg kan zitten. Ook hebben verschillende deskundigen wel een mening over telefoongebruik van ouders.

Het goede voorbeeld

Zo wijst ontwikkelingspsycholoog Steven Pont ouders erop dat kinderen niet luisteren naar wat je zegt, maar naar wat je doet. ‘Je kunt heel hard schreeuwen tegen je kind dat het niet moet schreeuwen, maar dat is niet effectief.’ Simpel gezegd: wil je dat je kind niet teveel achter een scherm zit, dan moet je zelf het goede voorbeeld geven. Ook meent hij dat een mobieltje het hechtingsproces kan verstoren. ‘De grootste dreiging voor een kind is het gevoel niet belangrijk te zijn voor de ouders’, zegt Pont. ‘Voor een jong kind is ouderlijke beschikbaarheid gekoppeld aan veiligheid. Ze krijgen zo het vertrouwen dat het loont om een relatie met een medemens aan te gaan.’

Tips: zo geef je het goede voorbeeld aan je kind. 

Gedrag

Dat ook het gedrag van kinderen verandert als ouders ‘afwezig’ zijn ontdekte de Amerikaanse psycholoog Jenny Radesky. Zij observeerde vijfenvijftig gezinnen in een fastfoodrestaurant. Veertig van de ouders pakten tijdens de maaltijd direct hun mobieltje erbij. Deze afgeleide vaders en moeders konden rekenen op drukkere kinderen tijdens het eten die ook nog eens niet goed luisterden als ze gecorrigeerd werden.

Thuiswerken

Toch ontkom je er als werkende vader of moeder niet aan om soms een email te versturen. ‘Beter dertig minuten met volle aandacht bij je kind en dertig minuten naar zolder om te werken dan een uur lang half aanwezig’, zegt Steven Pont daarover.

10 tips voor thuiswerken met kinderen. 

Regels

Ook Jan Derksen, hoogleraar Klinische Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen adviseert om telefoons en tablets alleen toe te staan in bepaalde delen van het huis. ‘Spreek af dat de apparaten in de werkkamer blijven en niet meegenomen worden in de slaapkamer en de ruimte waar je eet.’ Ook adviseert hij ouders om vóór de geboorte van de baby al afspraken te maken over schermgebruik in huis. ‘Ga je pas regels opstellen als het kind ouder is, dan loop je achter de feiten aan en krijg je gedoe.’

Lees ook: Met dit simpele trucje krijg je je kind achter een beeldscherm vandaan (zonder drama!)

 

Bron: De Volkskrant – Beeld: Shutterstock