Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Veel ouders onzeker over boeken van vakantie: zo ga je met vakantietwijfel om

Wat doen we dit jaar met de vakantie? Gewoon boeken en hopen op het beste of liever last minute en dicht bij huis? Zeker voor ouders met schoolgaande kinderen is het in deze tijd een lastige kwestie.

Advertentie

Moeten we überhaupt nog wel op vakantie gaan? Wat als je het geld niet terugkrijgt? Hoe groot is de kans dat je niet meer naar huis kunt? En waarom zou je nu al plannen als het misschien niet door kan gaan? Het boeken van een vakantie wordt nu vaak uitgesteld.

Lees ook:
Vakantie met baby: zo pak je dat aan

Toekomst van reizen gaat veranderen

Deze twijfels zijn niet onopgemerkt gebleven. Het reisgedrag van mensen is aan het veranderen, zegt topman Mattijs ten Brink van Sunweb Group in het AD. ‘Veel mensen hebben de afgelopen twee jaar goede ervaringen opgedaan met in de buurt op vakantie gaan. Wij kijken nu naar goede vakantieplekken in Nederland en de buurlanden.’ Deze zijn nog niet klaar voor een langere periode. ‘Veel accommodaties zijn prima voor een weekend, maar niet geschikt voor een of twee weken.’

Goed om te lezen: Het Grote Vakantie Dossier

Verandering aanbod en gespreide vakanties

Niet alleen het coronavirus, maar ook het milieu speelt een rol in de verandering van het reisgedrag. Volgens ten Brink moet het aantal vliegkilometers fors omlaag. Sunweb zal in hun aanbod steeds minder vliegvakanties opnemen, maar juist meer reizen met de bus, trein, auto of fiets aanbieden. Daarnaast moet er volgens de topman ook gekeken worden of iets kan veranderen aan het zomervakantieregime. Verspreid op vakantie gaan zou hiervoor een oplossing kunnen zijn, maar dan moet de politiek wel bereid zijn om hier bij aan te sluiten.

Tip: Waarom Venetië met jonge kinderen met de (nacht)trein een goed idee is

Advertentie

Toch op vakantie

Het mag duidelijk zijn: vakantie plannen in deze periode is lastig. Ga je wel of niet? Boek je liever een last-minute of waag je het erop? Deze tips zijn bruikbaar bij het boeken van een vakantie:

 1. Controleer hoe je veilig naar het vakantieland kunt reizen
  Wil je graag op vakantie met het vliegtuig? Dan gelden vaak aanvullende regels. Bekijk op de website van jouw vliegmaatschappij welke regels er gelden tijdens de vlucht. Altijd handig!
 2. Bekijk welke maatregelen er in het door jou gekozen vakantieland gelden
  Als je naar het buitenland gaat, is het verstandig om je in te lezen in het reisadvies van het desbetreffende land. Welke maatregelen gelden in het land waar je naartoe wilt of doorheen reist? Fijn om te weten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 3. Check hoe je bent verzekerd
  Een goede tip is om te checken in welke gevallen je verzekerd bent. Een negatief reisadvies valt bijvoorbeeld bij de meeste verzekeraars niet onder de dekking, tenzij je hier aanvullend voor verzekerd bent. Bekijk dus eerst waar je recht op hebt, voordat je je geld kwijt bent.
 4. Boek op het laatste moment of kies voor een reis die nog geannuleerd kan worden
  Aansluitend op de tip hierboven: het is wellicht handig om pas te boeken wanneer je zeker weet dat je kan (en mag) gaan óf om een reis te boeken die je kunt annuleren. Op die manier ben je verzekerd dat je je geld terugkrijgt.
 5. Ga op vakantie in eigen land
  Heb je bedenkingen bij een vliegtuig pakken? Dan kun je ook prima op vakantie in Nederland. Veel mensen zoeken het liever dichter bij huis. Helemaal niet erg, want er zijn hier genoeg leuke plekken om te ontdekken.

Bekijk ook: 9x de leukste vakantieadressen in eigen land met een baby of peuter

Bron: AD – Beeld: GettyImages