Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

‘Veel vrouwen weten niet wat hun rechten op de werkvloer zijn’

‘Het moet er ook weer af, eet je niet te veel’ Het is een van de ’goedbedoelde’ opmerkingen die Ina op haar werk tijdens haar zwangerschap te horen kreeg. En ze is zeker niet de enige zwangere die op kantoor te maken krijgt met bijzondere opmerkingen.

Advertentie

Ina (37) woont samen met Tim (38) en is moeder van Doris (3,5). Ze geeft zwangerschaps- en postnatale yogalessen en werkt als bedrijfsdoula.

Een hokje in

‘“Het moet er ook weer af, dus eet je niet te veel?” En: “Je vriend zal het wel zwaar hebben met je hormonen.” Het zijn opmerkingen die ik naar mijn hoofd kreeg van collega’s bij een bank toen ik zwanger was. Vast goedbedoeld en met een knipoog, maar het verbaasde me. Ik kreeg het gevoel dat ik op mijn werk als zwangere vrouw in een hokje werd geduwd, terwijl ik toch echt niet veel klaagde in die negen maanden. Ook na mijn verlof merkte ik dat er op kantoor anders naar me werd gekeken. Eén collega vroeg: “Hoe is het nou, mama Ina?” Alsof moeder zijn mijn nieuwe identiteit was geworden. Hoeveel mannen worden op hun werk aangesproken met papa, vroeg ik me af.

Kolven op de wc

Ik werk al jaren als yogadocent en in mijn lessen sprak ik veel vrouwen die ook tegen dit soort dingen aanliepen. Zo zei iemand dat ze zo veel bekkenpijn had dat ze amper kon lopen. Maar volgens haar collega’s hoorde dat er gewoon bij. Een ander vertelde dat ze heel misselijk was, maar dat haar werkgever daar geen rekening mee wilde houden. Ze hadden allemaal het gevoel dat ze de enige waren met hun problemen. Ik hoorde zo veel vergelijkbare verhalen dat ik me realiseerde dat heel veel vrouwen worstelen met de combinatie zwanger zijn of moederschap en werk. Om hen te laten zien dat ze niet de enige zijn, besloot ik al die verhalen te bundelen en een boek te schrijven. In Spuug op je blouse delen moeders hun ervaringen en geven experts tips: wat kun je in zo’n situatie doen?

Tijdens het schrijven ontdekte ik dat veel vrouwen niet weten wat hun rechten op de werkvloer zijn. Zo staat in de wet dat je al aan het begin van je zwangerschap een gesprek mag hebben met de bedrijfsarts over hoe je je voelt en hoe je het straks eventueel rustiger aan kunt doen. En geef je borstvoeding, dan moet er een geschikte kolfruimte zijn. Veel vrouwen die ik sprak, wisten niet hoe ze dat soort dingen bij hun werkgever moesten aankaarten. Dan is de kans vrij groot dat je op het toilet eindigt om te kolven.

Advertentie

Laatste zetje

Ik noem mezelf bedrijfsdoula en steun deze vrouwen. Ik begeleid ze bij het maken van keuzes die hun welzijn op het werk vergroten: wanneer ga je tijdens je zwangerschap over je grenzen heen, hoe communiceer je die naar je werkgever? Heb ik het antwoord niet, dan verwijs ik door naar psychologen, bedrijfsartsen en fysiotherapeuten.

Als kersverse moeder ben je na de nacontrole bij de verloskundige op jezelf aangewezen. Je wordt verwacht je zaakjes op orde te hebben, de drempel om hulp te zoeken is hoog. Met mijn werk en boek hoop ik vrouwen het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn. Laatst kreeg ik een mail van een moeder: “Door het lezen van jouw boek kwam ik erachter dat ik de lat voor mezelf veel te hoog leg. Daarom ben ik in gesprek gegaan met mijn manager.” Een ander zei: “Dankzij jou heb ik mijn werkgever laten weten dat ik na mijn heftige bevalling nog niet in staat ben om te werken.” Fantastisch, dat ik vrouwen het laatste zetje kan geven om voor zichzelf te kiezen.’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Tessa Heselhaus, styling: Paula Schouten, fotografie: Kim Krijnen.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie