Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

door

Veilig in bad: 9 dingen waar je op moet letten

Je baby of peuter in bad doen is voor veel ouders een leuk moment. Toch zijn er een paar simpele fouten die veel ouders tijdens het badderen maken, waarmee ze onbedoeld hun baby of peuter in gevaar brengen. Let daarom op deze negen punten.

 1. Altijd erbij blijven

  Dat je een baby nooit zonder toezicht in het badje moet laten zitten, realiseren de meeste ouders zich wel, maar ook peuters hebben constant toezicht nodig. Sommige ouders denken dat ze met een gerust hart hun peuter een minuut of twee alleen in het bad te laten zitten. Maar dat is niet veilig, zegt Dr. Thomas Phelps, die als kinderarts verbonden is aan het Cleveland Clinic Children’s. ‘Zelfs kinderen van drie, vier of vijf jaar oud kunnen uitglijden, hun hoofd stoten en afhankelijk van de hoeveelheid water in het bad zouden ze kunnen verdrinken.’

 2. Wees voorbereid

  Washand, zeep, shampoo, handdoek, hydrofiele doek, badspeeltjes – je hebt vanalles nodig om je kleintje in bad te doen en het is gemakkelijk om een paar dingen te vergeten. ‘Zorg er altijd voor dat je alles wat je nodig hebt, klaar hebt liggen voor je het bad laat vollopen. Zo zorg je ervoor dat je niet halverwege de badkamer uit hoeft om iets te pakken,’ zegt Phelps.

 3. Controleer de watertemperatuur

  Kleine kinderen en met name baby’s zijn extra gevoelig voor warmte en kou. Dus stop je kind niet zonder het water te controleren in bad. Hou voor het water 37 graden aan en gebruik een badthermometer om het water te controleren. ‘Heb je die niet steek dan je eigen elleboog of pols in het water,’ adviseert Phelps. ‘Dit werkt nauwkeuriger dan je vingers. Let ook altijd goed op of je peuter niet zelf de hete kraan aan kan zetten.’

 4. De diepte van het water

  Sommige ouders denken dat het slim is om het badje lekker vol te laten lopen, zodat hun kind niet kou vat, maar hierin schuilt een gevaar, waarschuwt Phelps. Het verhoogt namelijk het risico op verdrinking, en dat kan zo gebeuren en water dat niet heel diep lijkt. Zijn advies is daarom om je baby maar in een klein laagje water van zo’n vijf centimeter diep te wassen. Voor een peuter is tien tot vijftien centimeter voldoende.

 5. Een badring of -zitje niet te vroeg gebruiken

  Hoewel ze bedoeld zijn om veilig te badderen, bestaat er het gevaar dat ze omvallen, zegt Phelps. ‘Gebruik bij kinderen onder de een jaar niets anders dan je armen om ze te ondersteunen.’

 6. Maak het bad kind-proof

  De bodem van het bad kan tijdens het badderen behoorlijk glad worden. Voor wat extra grip op de bodem van het bad kun je een antislipmatje gebruiken of plak een paar antislipstickers op de bodem van het badje.

 1. Niet teveel zeep

  Een kinderhuid kan erg gevoelig zijn voor chemicaliën of krachtige essentiële oliën. Phelps adviseert daarom om alleen zeep en shampoo te gebruiken dat speciaal is ontwikkeld voor baby’s en kinderen. ‘Je hebt ook niet veel zeep nodig om je kind schoon te krijgen. Door het spetteren in het water worden ze ook zonder zeep al schoon.’

 2. Badspullen goed laten drogen

  Plastic badspeeltjes waar water in kan blijven zitten vormen een groot gezondheidsrisico voor kinderen. ‘Probeer na elk bad al het water eruit te krijgen, zodat bacteriën of schimmels niet de kans krijgen om erin te groeien.’ Knijp ook washandjes en sponzen goed uit en vervang ze regelmatig, is zijn advies.

 3. Hoe vaak en hoe lang in bad

  Te lang in bad kan de babyhuid uitdrogen. Hou daarom een baddertijd tussen de vijf en tien minuten aan, adviseert Phelps. Hoe vaak je je baby moet badderen is afhankelijk van het kind, zijn huidtype en of hij wel of niet van het badderen geniet. Phelps zegt dat twee of drie keer per week waarschijnlijk voldoende is. Heeft je kindje erg last van berg, dan is het handig om je kindje iets vaker in bad te doen om zo de schilfers weg te kunnen spoelen. Kinderen met eczeem moeten juist minder vaak in bad om hun huid zo gezond mogelijk te houden.

Bron: Fatherly – Beeld: Shutterstock