Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Veilig Verkeer Nederland: 'Breng je kind niet met de auto naar school'

De scholen zijn weer begonnen en dat betekent meer drukte op de weg. Daarom roept Veilig Verkeer Nederland op om kinderen de eerste schoolweek niet met de auto naar school te brengen.

Advertentie

‘Ouders, breng je kinderen de eerste schoolweek niet met de auto naar school, maar ga samen lopen of pak de fiets.’ Veilig Verkeer Nederland doet de oproep, zodat iedereen weer kan wennen aan de drukte in het verkeer. Volgens VVN zijn er straks weer dagelijks acht miljoen auto’s op de weg te vinden, dat is het dubbele van het aantal auto’s in de vakantieperiode.

Verdubbeling

Het is niet zonder reden dat VVN in de weken direct na de start van de scholen automobilisten vraagt om alert te blijven bij het passeren van scholieren op de fiets en bij oversteeksituaties. Het aantal verkeersslachtoffers onder twaalfjarige fietsers ligt in september twee keer hoger dan in de rest van het jaar. Zodra het werk begint en ook de scholen starten, is het voor iedereen weer even wennen aan de drukte in het verkeer, verklaart VVN de verdubbeling. Kinderen en jongeren zijn sneller afgeleid, schatten risico’s minder goed in en groepsdruk speelt een belangrijke rol.

Fietsen of lopen

‘Naast verkeerseducatie op school is verkeersopvoeding thuis net zo belangrijk’, zegt waarnemend VVN-directeur Alphons Knuppel. ‘Ik roep daarom alle ouders op om de route naar school voorafgaand en bij de start van het nieuwe schooljaar samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen. Zo kunnen lastige verkeerssituaties worden geoefend zodat we kans op ongevallen verkleinen.’

Bron: Veilig Verkeer Nederland Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Prenataal onderzoek

BellySisters

Je zwangerschap vereeuwigd in een 3D-beeldje

Bekijk de mogelijkheden