Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Veilig Verkeer Nederland: 'Oefen de fietsroute met je kind'

Belangenorganisatie Veilig Verkeer Nederland roept ouders op om de schoolroute met hun kinderen te oefenen, zeker als ze na de zomervakantie naar een nieuwe school gaan.

Advertentie

Vandaag gaan kinderen uit regio midden Nederland weer naar school. Volgende week start regio zuid en de week daarop regio noord.

Middag- en avondspits

‘In september is onder twaalfjarigen het aantal slachtoffers aanmerkelijk hoger dan in andere maanden en andere leeftijdsgroepen’, zegt verkeerskundige Maura van Strijp van het instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). ‘Ook zien we dat er in de middag- en avondspits meer slachtoffers vallen dan in de ochtendspits.’

Brugpiepers

Kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, vormen de grootste risicogroep. Ze kennen de route nog niet goed, en vaak is de middelbare school verder weg dan de basisschool en de reis dus langer. Check als ouder dan ook de fiets van je kind: werken de remmen nog goed? Zijn het zadel en het stuur nog op de juiste hoogte afgesteld?

Appen op de fiets

Veilig Verkeer Nederland adviseert ook duidelijke afspraken te maken over het gebruik van de telefoon tijdens het fietsen. ‘Door al fietsend te appen en te mailen en daarop te reageren mis je anders hele stukken.’ Ook muziek luisteren tijdens het fietsen kan enorm afleiden: ‘Doordat je het verkeer om je heen niet hoort en niet waarneemt als je een nieuwe song opzoekt.’ En ja, ouders zouden het goede voorbeeld moeten geven, dat helpt enorm. Zowel op de fiets als in de auto.

Advertentie

Bron: AD – Beeld: Shutterstock