Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Veilig Verkeer Nederland: 'Ouders, oefen lastige verkeerssituaties'

Elk jaar als de scholen weer beginnen verdubbelt het aantal ongevallen onder scholieren. Daarom voert Veilig Verkeer Nederland (VVN) elk jaar weer een 'De scholen zijn weer begonnen'-campagne. Maar als ouder kun je ook wat doen om je kind veilig aan het verkeer te laten deelnemen.

Advertentie

Kinderen lopen een groter risico om verkeersslachtoffer te worden op het moment dat de scholen weer beginnen, stelt VVN. Ze zijn kwetsbaar omdat ze sneller zijn afgeleid, nog tamelijk speels zijn en ook schatten ze risico’s niet goed in. Bovendien betekent het einde van de schoolvakanties behoorlijk meer drukte op de weg. Ook zijn er veel kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, en dus vaak een langere en nieuwe route moeten nemen.

Lees ook: Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen?

4 tips voor ouders

Wees je als ouder niet alleen bewust van de risico’s voor je eigen schoolgaande kind, maar ook voor alle andere fietsende scholieren. Een aantal tips:

 1. Matig je snelheid en vertrek op tijd
  Na de zomerperiode is het weer drukker in het verkeer en dat is wennen. Rijd daarom wat rustiger, zeker in de omgeving rond scholen. Als je iets eerder van huis vertrekt heb je meer tijd om ontspannen – en veilig – van A naar B te komen.
 2. Rijd MONO
  Of je nou in de auto stapt of gaat fietsen: ga ongestoord onderweg! Berg je telefoon goed op en schakel meldingen uit, zodat je niet afgeleid wordt.
 3. Een veilige fiets 
  De start van het nieuwe schooljaar is hét moment voor een fietscheck. Controleer bijvoorbeeld de remmen, de zadelhoogte en de verlichting van de fiets van je kind.
 4. Oefen lastige verkeerssituaties
  Fietst jouw kind dit jaar een nieuwe route? Fiets deze route dan eerst een paar keer samen en oefen lastige verkeerssituaties, zodat je kind goed voorbereid op pad gaat.

Lees ook: 10 tips: zo krijg je je kind op tijd op school

Bron: Veilig Verkeer Nederland Beeld: Shutterstock