Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Veilige ouder-kindrelatie voorkomt tienerangst

Verlegen baby’s hebben een verhoogde kans om in hun tienertijd een angststoornis te ontwikkelen. Een veilige ouder-kindrelatie zou dit echter kunnen voorkomen. Peuters die geremd gedrag vertonen en een onveilige hechtingsrelatie hebben, ervaren namelijk meer angst, zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Waterloo.

Advertentie

Het is de eerste keer dat er op langere termijn een empirische studie is gedaan naar de gecombineerde invloed van gehechtheid en gedragsremming als voorspeller van tienerangst.

‘Veilig’ of ‘onveilig’

Amerikaanse onderzoekers volgden 165 proefpersonen, vanaf het moment dat ze 4 maanden oud waren tot aan de adolescentie (14 tot 17 jaar). Eerst werd vastgesteld of de deelnemers als peuter een veilige of een onveilige hechtingsrelatie met hun ouders hadden. Hiervoor werden de peuters een aantal keren kort gescheiden en herenigd met hun moeder. Wanneer de peuters bij hereniging snel op de ouders afkwamen, makkelijk getroost konden worden en weer doorgingen met spelen, werden ze als ‘veilig’ gecodeerd. Peuters die contact vermeden, veel stress vertoonden of aan de ouders bleven hangen werden als ‘onveilig’ gecodeerd.

Teruggetrokken gedrag

Vervolgens werd onderzocht hoe vaak de kinderen teruggetrokken gedrag vertoonden tijdens hun kindertijd. De kinderen deden mee aan laboratoriumexperimenten en de ouders werden ondervraagd. Wanneer de kinderen herhaaldelijk op nieuwe situaties en personen reageerden met angstig of teruggetrokken gedrag, dan werden ze als ‘geremd’ geclassificeerd.

Onveilige hechtingsrelatie

Uit het onderzoek bleek dat geremd gedrag eerder gepaard gaat met een hogere angst wanneer peuters een onveilige hechtingsrelatie hadden. Professor Heather Henderson: ‘Door dit onderzoek weten we dat baby’s en jonge kinderen met een geremd temperament én een onveilige hechtingsrelatie een grotere kans lopen om sociaal angstige tieners te worden.’

Advertentie

Veilige relatie met kinderen

Het gaat dan wel met name om jongens, zo blijkt uit de studie. Henderson: ‘De belangrijkste boodschap van deze studie is dat competente en responsieve ouders, die een veilige relatie met hun jonge kinderen hebben, een uiterst belangrijke beschermende factor vormen voor de ontwikkeling van hun kind.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: University of Waterloo – Foto: 123rf

Lees ook:

Verlegen kind
Angst bij kinderen
Peuters en angst
Kleuters en angst
Behandeling kind bij angst of depressie?
Hechten met je kind: zo doe je dat