Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Verkouden en zwanger? Je kunt zelfs je placenta en ongeboren baby aansteken

In de winter is er bijna geen ontkomen aan, iedereen om je heen snottert, proest en hoest. Het verkoudheidsvirus verspreidt zich razendsnel. Zo snel, dat je het virus als aanstaande moeder zelfs aan je placenta en ongeboren baby kunt overdragen. 

Snotneuzen, kriebelhoest en tranende ogen: het is niet bepaald een pretje om verkouden te zijn. Al helemaal niet voor zwangere vrouwen, zo ontdekten wetenschappers van de Amerikaanse onderzoeksuniversiteit van Tulane. Het verkoudheidsvirus is zo besmettelijk dat als je zwanger en verkouden bent, het virus zelfs je placenta kan bereiken en zich daardoor verspreiden naar de foetus. Zo kan het gebeuren dat je ongeboren baby dus al met het verkoudheidsvirus wordt besmet.

Advertentie

Lees ook: Neusspray tijdens de zwangerschap. Mag dat?

Placenta als poortwachter

Hoe kan dat precies? De moederkoek dient als een soort poortwachter tussen moeder en baby. De essentiële voedingsstoffen worden overgebracht, terwijl ziekteverwekkers worden tegengehouden. Maar deze barrière is niet zo ondoordringbaar als gedacht. Sommige virussen glippen er tussendoor. Lange tijd werd al vermoed dat het verkoudheidsvirus verspreid kan worden naar de placenta en zo je ongeboren kind verkouden kan maken. Maar nu hebben de wetenschappers daarvoor het eerste bewijs gevonden.

Lees ook: 11 antwoorden op vragen over verkoudheid en snotneuzen

Geïnfecteerde cellen

Voor het onderzoek onderzochten de wetenschappers verschillende placenta’s die gedoneerd zijn aan de wetenschap. Ze stelden bepaalde celtypen, die in de placenta voorkomen, bloot aan het verkoudheidsvirus RSV. Eén van de celtypen bleek sterk genoeg om het virus op afstand te houden, twee anderen niet. ‘Deze cellen sterven niet af als ze door het virus geïnfecteerd raken, waardoor het een soort van bommetjes worden met het virus erin,’ vertelt onderzoeker Giovanni Piedimonte.

Onbekende gevolgen

Wat een verkoudheidsvirus bij de placenta en ongeboren baby voor gevolgen heeft op het latere leven van het kind, is nog niet bekend. Het Amerikaanse team gaat dit verder onderzoeken. Er is volgens de artsen echter geen reden om ongerust te zijn als je nu zwanger bent en flink verkouden, dit heeft geen gevolgen op de korte termijn voor je baby. Alleen hoge koorts boven de 38,5°C is niet goed voor je ongeboren kind. Neem in dat geval contact op met de huisarts, zodat hij je eventueel iets kan voorschrijven.

Lees ook: Hoe verklein je de kans op griep tijdens de zwangerschap?

Bron: hln.be – Beeld: Shutterstock