Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Verloskundige moet voortaan samenwerken met gynaecoloog

Verloskundigen moeten tijdens de begeleiding van een zwangerschap voortaan overleggen met alle betrokkenen, waaronder de gynaecoloog van het ziekenhuis.

Betere samenwerking

‘Bij geboortezorg moet hechtere samenwerking en betere communicatie tussen alle betrokkenen ontstaan.’ Dit staat in de nieuwe zorgstandaard voor geboortezorg, die het Zorginstituut heeft gepubliceerd. Het doel van de nieuwe standaard is dat gynaecologen, verloskundigen en andere zorgverleners beter gaan samenwerken tijdens de begeleiding van een zwangerschap en geboorte. Een ander doel is om babysterfte verder terug te dringen. ‘Hoewel perinatale sterfte en medische ziektecijfers niet volledig te vermijden zijn, kan een deel wél worden voorkomen door effectievere preventie en een betere samenwerking in de zorg’, staat in de richtlijn.

Advertentie

Coördinerend zorgverlener

Iedere zwangere vrouw krijgt voortaan tijdens de zwangerschap een ‘coördinerend zorgverlener’ toegewezen, die gedurende de hele zwangerschap haar aanspreekpunt is. In het grootste deel van de gevallen zal dat de verloskundige zijn, maar het kan ook een gynaecoloog of huisarts zijn. De manier van samenwerking kan per regio verschillend zijn, sommige regio’s werken al met een coördinerend zorgverlener.

Geboortezorgplan

Samen met de coördinerend zorgverlener wordt een zogenoemd ‘individueel geboortezorgplan’ opgesteld. Hierin staan individuele wensen en belangrijke punten waar in de begeleiding en zorg extra op gelet moet worden. Er is aandacht voor eventuele risico’s en het bevat een taakverdeling voor de betrokken zorgverleners. Het plan blijft daarbij eigendom van de aanstaande moeder, maar kan wel door de zorgverleners geraadpleegd worden.
‘Samenwerking is vanaf nu niet langer vrijblijvend’, zegt bestuursvoorzitter Arnold Moerkamp van het Zorginstituut in Trouw. ‘Wij merken dat ook de verloskundigen in de samenwerkingsverbanden die al functioneren, het daarmee eens zijn.’

Bezwaren

Die gezamenlijke verantwoordelijkheid, daar is de KNOV, de beroepsvereniging van verloskundigen op tegen. Zij vreest dat gezonde zwangere vrouwen onnodig in het ziekenhuis worden opgenomen. Het Zorginstituut zet desonanks de nieuwe werkwijze door, die geleidelijk zal worden ingevoerd.

Auteur: Noortje Molenaar – Bron: NOS/nu.nl – Foto: Shutterstock