Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Verloskundigen massaal aan het lachgas

Verloskundigen krijgen vanaf 1 september 2014 meer bevoegdheden. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten. Ze mogen lachgas gaan toedienen tijdens een bevalling en anticonceptiemiddelen voorschrijven.

Advertentie

Minder pijn tijdens bevallen

Het geven van lachgas is een veilige en relatief makkelijke vorm van pijnbestrijding. Alleen vroedvrouwen die hiervoor geschoold zijn, mogen zelfstandig gas toedienen via een mond- en neusmasker. Lachgas is een mengsel van (di)stikstof(oxide)(N2O) en zuurstof (O2). Deze behandeling is veilig voor moeder en kind en versuft niet. Het helpt je tijdens de bevalling te ontspannen en vermindert de pijn van weeën. In een groeiend aantal geboortecentra en ziekenhuizen is tegenwoordig lachgas aanwezig.

 

Geen verwijzing huisarts nodig

Verloskundigen mochten al spiraaltjes plaatsen, maar vanaf 1 september mogen ze nu ook de pil en spiraal voorschrijven. Net bevallen vrouwen hoeven dus niet meer zelf speciaal naar de huisarts. Wel zo logisch en handig, vindt de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Verloskundigen (KNOV). Zij maakt zich al jaren hard voor meer continuïteit van zorg door vroedvrouwen.

Auteur: Suzanne de Goeij – Bron: KNOV – Foto: Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Welke soorten pijnbestrijding zijn er?

Verschillende pijnbestrijdingsmethodes op een rij

Advertentie

Voorbehoedsmiddelen na de bevalling

Taken verloskundige tijdens de bevalling

Taken verloskundige na de bevalling

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier