Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Verontwaardigde vader corrigeert genderstereotypen in Disneyboeken van dochtertje

Veel kinderen groeien op met Disneysprookjes, maar flink wat van deze verhalen zijn niet meer van deze tijd. Een verontwaardigde vader heeft de Disneyboeken van zijn dochtertje aangepast. Assepoester die een prins nodig heeft om haar gelukkig te maken? Nee, dat doet ze zélf!

Advertentie

Het viel de Amerikaanse vader op dat de Disneyboeken van zijn dochter bol staan van de genderstereotypen. De boodschap luidt in ouderwetse sprookjes vaak dat meisjes in de keuken staan en een man nodig hebben om ze gelukkig te maken. Neem Ariël: Eric valt voor haar, omdat ze zo’n lekkere taart heeft gebakken. En Assepoester heeft in het sprookje een prins nodig om haar te redden.

Weg met genderstereotypen

Hopeloos achterhaald, vindt hij. Daarom heeft hij de verhalen aangepast. Ariël bakt geen taart, maar bestelt een pizza. Rapunzel doet niet mee aan een taartenwedstrijd, maar stippelt haar toekomst op de universiteit uit. En waarom zou Assepoester bij voorbaat op een prins vallen, en niet op een prinses?

Disneyprinsessen niet zo onschuldig

Onderzoek ondersteunt de overtuiging van de vader dat Disneyprinsessen niet zo onschuldig zijn als ze lijken. Natuurlijk is er niets mis mee dat meisjes dolgraag op Assepoester of Elsa willen lijken, maar op de lange termijn kan dit wel schadelijk zijn. Volgens onderzoekers van de Brigham Young University maakt de prinsessencultuur in films meisjespeuters vatbaarder voor stereotypering. Dit concluderen ze na observatie van 198 kinderen. Als meisjes op jonge leeftijd vaker in aanraking komen met Disney, zijn ze sneller geneigd om keuzes te maken die binnen het stereotype van de prinses vallen, ook op latere leeftijd.

Typisch meisjesgedrag

Zo kan typisch meisjesgedrag ervoor zorgen dat meisjes in de toekomst minder snel voor een technische opleiding kiezen. Bovendien bestaat de kans dat meisjes niet iets kiezen wat ze echt willen of waar ze goed in zijn, maar ze hun keuze maken op basis van wat ze als meisje ‘horen’ te doen.

Advertentie

Hieronder zie je de aanpassingen die de vader heeft gedaan om de stereotyperingen te doorbreken:

1. De jongens moeten óók helpen in de keuken.

2. Assepoester vecht terug en bepaalt zélf haar toekomst

3. Ariël bestelt pizza en vindt de liefde via social media

Advertentie

Meer lezen: Jongens fijngevoeliger dan meisjes bij geboorte

4. Assepoester vindt de liefde… bij Belle!

5. Belle heeft de hele dag gewerkt en koopt koekjes in de supermarkt.

6. De prins bakt een taart, omdat Rapunzel de hoogste cijfers van de klas haalt.

Verschillen jongens en meisjes: wat is aangeboren en wat niet?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Boredpanda – Beeld: Getty Images