Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Verplichte opvoedcursus voor ouders?

Een kind opvoeden is niet niks. Toch hoeft niemand hiervoor les te hebben gehad. Deskundigen vinden dit maar vreemd. Dit meldt het RTL Nieuws deze week naar aanleiding van een pas verschenen publicatie van het Nederlands Jeugdinstituut.

Advertentie

Gemeenten zouden eigenlijk een breed aanbod aan opvoedcursussen voor beginnende en aanstaande ouders moeten aanbieden. Want ouders kunnen daar voordeel bij hebben, zo zegt het NJi. Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor dit soort opvoedondersteuning. De cursussen zouden helpen om latere opvoedingsproblemen te voorkomen.

Onzekerheid bij ouders

Uit een enquête van het NJI blijkt dat er ook vanuit de ouders behoefte is aan meer informatie en ondersteuning. Ruim 40% van de ouders weet niet goed waar ze met vragen terecht kunnen.  Zij hebben vooral vragen over de ontwikkeling van de baby, over welke invloed een kind op hun relatie zal hebben, en hoe je daarmee om moet gaat, maar ook praktische vragen, bijvoorbeeld over kinderopvang.

Vrijwillig of verplicht?

In Amsterdam worden al opvoedcursussen aangeboden aan aanstaande ouders. Deze worden betaald door de gemeente. Ouders kunnen hier informatie en tips krijgen over de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Dit zijn echter wel vrijwillige cursussen, en volgens deskundigen zit daar juist het probleem. Ouders die zich opgeven voor zo’n cursus vallen meestal niet in de probleemgroep. ‘Iedereen zou zo’n cursus moeten volgen. Ouders kunnen altijd nog iets leren,’ zo verklaarde Kinderrechter Paul Vlaardingerbroek tegenover het RTL nieuws

Meer openheid

Volgens Vlaardingerbroek kan een opvoedcursus voor meer openheid zorgen: ‘Ouders zijn beter te bereiken als ze bekend zijn bij cursusdocenten. Daardoor kunnen instanties de ouders sneller vinden, maar kunnen ouders ook makkelijker uit zichzelf met vragen komen.’

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: RTL Nieuws – Foto: Monkeybusinessimages/iStock

 

Lees ook:

Welke vragen stel je bij een consultatiebureau?

Cursus mindful zwanger

Cursus zwangerschapsyoga

Advertentie

Borstvoedingscursus