Babyuitzet-tweeling

Verwacht je een tweeling? Dan heb je langer zwangerschapsverlof!

Ben je in verwachting van een tweeling of een meerling? Dan is er goed nieuws: je hebt recht op verlenging van je zwangerschapsverlof. Op 1 april is namelijk het zogenoemde meerlingenverlof in werking getreden.

Het meerlingenverlof geldt voor alle vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of een meerling en op of na 26 mei 2016 zijn uitgerekend. Je kunt er dan voor kiezen om minimaal 8 weken of maximaal 10 weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan. Ook zelfstandigen en gelijkgestelden die een meerling verwachten mogen gebruik maken van het meerlingenverlof.

Advertentie

Geen onnodige gezondheidsrisico’s

De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat vrouwen bij een meerlingenzwangerschap geen onnodige gezondheidsrisico’s lopen vanwege hun werk. Het komt namelijk te vaak voor dat vrouwen die zwanger zijn van een meerling zich noodgedwongen ziek melden. Ook artsen en verloskundigen adviseren deze vrouwen eerder te stoppen met werken.

Het meerlingenverlof is overigens een recht, geen plicht. Je kunt er alsnog voor kiezen om verlof op te nemen volgens de ‘oude regeling’ en 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken.

En hoe zit het met bevallingsverlof?

Het bevallingsverlof blijft bij een meerling 10 weken, tenzij de bevalling eerder plaatsvindt dan de vermoedelijke datum en je minder dan 6 weken zwangerschapsverlof hebt gehad. Algemeen uitgangspunt blijft dat de totale periode van zwangerschaps- en bevallingsverlof in ieder geval 16 weken moet zijn, maar maximaal 20 weken kan zijn als je gebruikmaakt van het meerlingenverlof.

Couveuseregeling

Het bevallingsverlof wordt wel verlengd bij een vroeggeboorte en/of andere complicaties. Dit valt onder de Couveuseregeling. Deze regeling staat ook wel bekend als ‘Regeling bevallingsverlof bij ziekenhuisopname’ en is sinds 1 januari 2015 van kracht gegaan. Bij een ziekenhuisopname van (één van) de kinderen, die langer dan 7 dagen duurt, wordt het bevallingsverlof met maximaal 10 weken uitgebreid. Zo kan de moeder het kind ook nog een aantal weken thuis verzorgen.

Auteur: Richt Kooistra – bron: Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen – foto: Shutterstock