Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Gezondheidsraad: 'Nederlandse kinderen eten te weinig vis'

Heeft jouw peuter al gehapt in een Hollandse nieuwe? Of vraagt hij weleens om een sliptongetje in plaats van een pizzapunt? Volgens de Gezondheidsraad eten Nederlanders veel te weinig vis. En dat terwijl vis bomvol goede voedingsstoffen zit én veel kinderen er dol op zijn.

Advertentie

Nederland mag dan een waterland zijn, we kennen hier geen viscultuur. En dat is jammer, vinden de Gezondheidsraad en het Nederlands Visbureau, dat al jaren probeert de visconsumptie in Nederland te bevorderen. Eigenlijk zou er twee keer per week vis op ons bord moeten liggen, stellen zij, waarvan één keer een vette variant als makreel, haring, zalm of sardines. Want vis zit sjokvol eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen. Omega 3 bijvoorbeeld, dat goed is voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen én beschermt tegen hart- en vaatziekten. Jodium, chroom, fluoride en zink en behalve vitamine A en E, ook vitamine D, belangrijk voor sterke botten en tanden.

‘Niet vertrouwd met vis’

Wel opvallend dat in tijden waarin verantwoorde voeding super populair is, vis voor veel kinderen nog niet gangbaar is. ‘De meeste ouders zijn er zelf niet mee opgevoed,’ zegt directeur Agnes Leewis van het Visbureau. ‘Dus schotelen ze hun kinderen automatisch ook weinig of geen vis voor. Veel kinderen zijn dus simpelweg niet vertrouwd met vis als lekkere en gezonde snack of maaltijd. Ze snacken liever een knakworstje of bitterbal dan een vette haring. Zonde, want wij houden proeverijen waarop jonge moeders keer op keer verbluft toekijken als hun peuter zonder problemen een stukje pure vis weghapt.’

Gewoon maar even proberen

Maar hoe krijg je je kind aan de vis? Maak er burgers van, tipt de website Viskids, die ook probeert de visconsumptie bij kinderen te boosten. Kabeljauw leent zich daar perfect voor. En met Mexicaanse kruiden, nacho’s en koolvis maak je eens wat anders dan de standaard gehakttaco’s. Nog een tip: de meeste kinderen vinden wraps met gerookte zalm en roomkaas hartstikke lekker.

Vis tijdens je zwangerschap

Overigens is vis niet altíjd gezond: voor zwangere vrouwen geldt nog altijd het advies dat ze sommige vis beter kunnen laten staan. Zwaardvis en verse tonijn kunnen sporen van kwik bevatten en rauwe of voorverpakte gerookte vis kan besmet zijn met de listeria-bacterie. Haring valt niet onder rauwe vis: die is op een speciale manier in pekel gerijpt, en is heel goed voor de hersenontwikkeling van je baby.

Advertentie

KIJK OOK: jongetje vangt echte vis met speelgoedhengel

MEER LEZEN?