Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Vitamine D biedt bescherming tegen astma-aanvallen'

Heeft jouw kind regelmatig last van astma-aanvallen? Dan doe je er volgens onderzoekers goed aan hem vitamine-D supplementen te laten slikken. Astmapatiënten die deze vitamine slikken belanden namelijk minder vaak op de spoedeisende hulp als gevolg van zo’n aanval.

Advertentie

Dat blijkt uit een onderzoek van de Queen Mary University of London. Volgens wetenschappers zijn de supplementen een goedkope én effectieve manier om potentieel levensbedreigende astma-aanvallen terug te dringen.

Goed voor immuunsysteem

‘Deze resultaten sluiten uitstekend aan bij de kennis die we eerder vergaarden over vitamine D; namelijk dat het goed is voor het immuunsysteem en de botgezondheid’, zegt hoofdonderzoeker Adrian Martineau. ‘Het is veilig om vitamine D te slikken en relatief goedkoop.’

Geen bijwerkingen

Voor de studie, die werd gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine, werden 955 personen een jaar lang gevolgd. Hun inname van vitamine D werd bijgehouden, net als het aantal aanvallen dat ze kregen. Volgens de onderzoekers daalde het aantal mensen dat naar de spoedeisende hulp moest na een aanval van 6 naar 3 procent dankzij het slikken van vitamine D. Niemand had achteraf last van bijwerkingen.

De onderzoekers plaatsen wel de kanttekening dat er relatief weinig volwassenen en kinderen met zware astma onder de proefpersonen waren. Momenteel lopen verschillende soortgelijke internationale onderzoeken, waaruit hopelijk meer duidelijk wordt.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Telegraph – Beeld: Shutterstock