Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Vloeken versterkt de band tussen het gezin'

Sh*t… Voordat je het weet floept het eruit als je je teen stoot of weer de huissleutels kwijt bent. Maar hoe erg is het eigenlijk om te vloeken waar de kids bij zijn? Volgens professor Michael Adams kan het geen kwaad en versterkt het juist de band tussen gezinsleden.

In zijn boek In Praise of Profanity legt Adams uit dat vloeken verschillende nuttige sociale functies heeft. ‘Er is een soort van intimiteit verbonden aan het uitspreken van verboden woorden, juist omdat je weet dat je het niet mag doen,’ zo vertelt Adams aan nieuwssite Quartz. ‘Als je f*ck zegt als je zoon het hoort, dan bewijs je dat je hem vertrouwt. Het is iets wat jullie samen delen, maar waarvan je kind weet dat hij het niet mag herhalen in de winkel of op school.’

Advertentie

Volgens Adams is het uitspreken van verboden woorden vooral nuttig, omdat ze een risico inhouden. ‘We vinden het namelijk belangrijk om stiekeme dingen te doen met gelijkgezinden.’

Verboden woorden moeten verboden blijven

Met zijn boek wil Adams het vloeken zeker niet aanmoedigen, maar wel laten zien dat de kracht van vloeken juist zit in het feit dat het verboden is. Een woord als sh*t’ is bijvoorbeeld al een deel van zijn kracht verloren, omdat het bijna een ‘normaal’ woord is geworden. Daarom is het volgens Adams belangrijk om kinderen duidelijk te maken welke woorden ook echt verboden moeten blijven.

Meerdere functies van vloeken

Naast het feit dat vloeken volgens Adams de band tussen gelijkgezinden versterkt, heeft vloeken nog meer functies. Zo blijkt uit onderzoek dat het pijn verzacht, het helpt om moeilijke en emotionele functies beter de baas te kunnen en dat het de creativiteit aanwakkert.

KIJK OOK: Baby probeert ‘sok’ te zeggen, of toch niet?

In eerste instantie lijkt het erop alsof een onschuldige baby sok probeert te zeggen, maar al snel wordt het een tikkeltje grof.

Auteur: Richt Kooistra – Bron: Quartz / HLN – Beeld: Shutterstock