vloggen bevalling
door

Vloggen tijdens de bevalling: 'Camera aan en vertellen maar'

Een beetje millenial of BN'er vlogt en blogt wat af. En we kunnen nog zo hard roepen dat we niet geïnteresseerd zijn in de levens van deze vrouwen, stiekem zijn de meesten van ons hartstikke nieuwsgierig. Zo waren we allemaal op de hoogte van het maagzuur van de destijds zwangere Chantal en de grootte van Roxeannes buik. Maar of we ook zitten te wachten op beelden van de bevalling?

Ja, je leest het goed: beelden van de bevalling. Online. Zo deelde Saar Koningsberger vorig jaar deze vlog met behoorlijk uitgebreid verslag van haar bevalling. Met gastrol voor haar verloskundige. Of was het een sponsorpraatje? Hoe dan ook, we zien Saar niet persen (he-le-maal niet erg), maar wat ze deelt is alsnog behoorlijk intiem. Nou ja, vorm zelf vooral je mening:

Advertentie

Zo schrijf je een geboorteplan om je voor te bereiden op de bevalling.

Nieuwe trend

Saar is zeker geen uitzondering. Een beetje vlogger – bekend of niet – deelt tegenwoordig alle ins & outs als ze zwanger is. De meeste doen dit redelijk beschaafd en discreet, maar er zijn ook kersverse moeders die zich met alle gemak laten filmen in een ziekenhuisbed of de placenta even in beeld houden. Of die nog een (flinke) stap verder gaan. Mocht je nieuwsgierig zijn, doe dan even een rondje YouTube of bekijk deze video van de familie Bellinga die werkelijk ALLES deelt van de geboorte van hun jongste telg.

Kortom, vloggen over je bevalling is een ware trend. De vraag is alleen: waarom? Journaliste Loes Reijmer schreef er een artikel over in de Volkskrant: ‘Heilige graal en kroon op verdienmodel onder de vlogs’. Zij verklaart de hype om je bevalling (deels) online te delen zo: ‘Aanvankelijk dacht ik dat dit allemaal hormonaal te verklaren was. Iedereen die weleens op kraamvisite is geweest, weet dat nieuwe moeders niets liever doen dan hun bevallingsverhaal delen – als het even kan van minuut tot minuut. ‘Om zes over elf braken mijn vliezen‘, zeggen ze dan. ‘O nee, wacht. Het was toch acht over elf.’ Logisch dus dat vloggers ook denken dat de wereld zit te wachten op hun verhaal en doen wat ze altijd al doen: camera aan en vertellen maar.’ Zo ga je om met kraamvisite.

Het ‘echte’ leven

Volgens Loes zijn er ook andere redenen dat vrouwen over hun bevalling vloggen: commerciële belangen en gebrek aan interessanter vlogmateriaal. ‘De meeste vrouwen maken het een keer mee, dus heel uniek is het niet, maar wel bijzonderder dan ‘ik ging vandaag winkelen en dit heb ik allemaal gekocht’ – óók een populair genre. Daarbij is authenticiteit voor vloggers het grootste goed. Ze pretenderen hun ‘echte leven’ te laten zien, ook al bepalen zij zelf welke echtheid de montage haalt. En er is weinig echter dan een zwetende vrouw die op het punt staat een kind te baren.’

Trots

De verklaringen van Loes zijn zeker niet gek. Uit het aantal views van de vele bevallingsvlogs blijkt wel dat – in elk geval een deel van – de wereld op de beelden zit te wachten, want ze worden mega goed bekeken. Maar we missen een andere mogelijke reden dat iemand haar bevalling online deelt: trots. Want als er een emotie is die een grote rol speelt in de zwangerschap en rond de bevalling is dat het wel.

Trots op jezelf dat je het maar mooi geflikt hebt en trots op dat prachtige wezentje dat jij (ja, jij!) op de wereld hebt gezet. En tja, dat wil je delen. Of in elk geval vastleggen. Misschien niet per se live of via een vlog, maar het maken van foto’s en videobeelden tijdens de bevalling is iets dat al decennia lang volkomen normaal wordt gevonden. Tegenwoordig vaak zelfs door professionele geboortefotografen. Of je die beelden vervolgens met Jan en alleman wilt of moet delen is natuurlijk een andere vraag.

Wat vind jij van de trend om online je bevalling te delen: bizar, leuk voor later, interessant voor aanstaande moeders of…. En zou jij het zelf doen? We zijn benieuwd! Deel het op onze Facebook-pagina.